уторак, 28. мај 2013.

Premetaljka (37)


Podsetnik - XV "Enigmokolonija"


Kao što je i najavljeno ovogodišnja petnaesta po redu Enigmatska kolonija, tradicionalna manifestacija ED "Dr Đorđe Natošević", biće održana u Somboru od 21.-23. juna. 
Za smeštaj učesnicima "Kolonije" na raspolaganju su dvokrevetne sobe u prenoćištu Gerontološkog centra. Sve sobe su sa kupatilom. U sastavu prenoćišta su restoran i bar. 
Restoran se sastoji iz velike sale kapaciteta 140 mesta i male sale kapaciteta 40 mesta. Dopunski sadržaj obuhvata salu za rekreaciju u kojoj se organizuje fitnes, sala za stoni tenis i vlastiti parking prostor. 
Cena ukupnog aranžmana za vreme trajanja "Kolonije" je 2900,00 dinara (oko 27 eura). Aranžman obuhvata: 2 puna pansiona, osiguranje i boravišnu taksu. Za učesnike "Kolonije" koji će koristiti samo jedan pansion cena je 1450,00 dinara. 
Program XV "Enigmatske kolonije" objavićemo u narednom periodu. I ove godine pored takmičenja u "Naslovnjacima", super-kvizovci, rešavanju zagonetaka i "obaveznog" sastavljanja zagonetaka učesnika manifestacije, očekuje vas mnogo pozitivne energije i nezaboravnog druženja. 
U okviru "Kolonije" biće dodeljene nagrade najuspešnijim učesnicima 2. Prvenstva Srbije u enigmatici, koje organizuje EK "Piramida" iz Novog Sada. Koorganizator ovogodišnje manifestacije za područje Hrvatske je Zagonetački klub "Zakos" iz Osijeka (info Josip Dubrović). 
Obavezna poseta "Restorančiću" i izlet do Apatina ili Bezdana su takođe deo aktivnosti koji vas očekuju tokom "Kolonije".

недеља, 26. мај 2013.

Dogodilo se (32)

Na današnji dan 1964. - Rođen je Leni (Leonard Albert) Kravic američki rok-pevač, muzičar, tekstopisac i producent. 
Sin je tv-producenta rusko-jevrejskog porekla Saj Kravica (Sy Kravitz) i glumice Roksi Roker (Roxy Rocker) poreklom sa Bahama.
Kravic je do sada snimio sedam studijskih albuma, a procenjuje se da je prodato više od dvadeset miliona nosača zvuka sa njegovom muzikom. 
Tokom karijere osvajao je mnogobrojne muzičke nagrade, a Gremijevo priznanje za najboljeg muškog izvođača dobio je četiri godine zaredom (od 1998. do 2002.). 
Osim što je tekstopisac i izvođač, Kravic aranžira, producira, a svira i gitaru, bas, bubnjeve, klavijature i perkusije.

VELIKI CRNA(C)

Bez komentara (26)


понедељак, 20. мај 2013.

Izazov 8


Pobednik 7. kola "Izazova", naše igrice za majstore minijatura, Miroslav Cvetković postavio je zadatak za 8. kolo. U komentarima možete slati vaše radove, a najbolji sastav odabraćemo glasanjem žirija. Imate na raspolaganju tri dana da pokušate sastaviti što bolju ukrštenicu (četvrtak 24 h). Pobednik zadaje temu za sledeću "rundu".

уторак, 14. мај 2013.

Miroslav neprikosnoven!


Pobednik 7. kola "Izazova" odlukom blog-gazde je Miroslav Cvetković po treći put. Možda ovo i nije najkvalitetniji rad od svih koje je Miroslav poslao, ali se meni baš ova struktura najviše dopala. Zbog osude nekolicine članova žirija ove naše "rekreativne enigmatske utakmice" kako je pomenuo Miroslav, nisam ovaj put slao radove na žiriranje.
Drugi razlog je slab odaziv, u ovom kolu, nekoliko redovnih učesnika ove igrarije uma.
Sve pohvale još jednom MC koji je količinom radova doprineo uspešnosti "Izazova". Time on dobija šansu da postavi novi zadatak za 8. kolo.

Dejanov kutak (85)


понедељак, 6. мај 2013.

XV Enigmokolonija


Kao što je i najavljeno ovogodišnja petnaesta po redu Enigmatska kolonija, tradicionalna manifestacija ED "Dr Đorđe Natošević", biće održana u Somboru od 21.-23. juna
Za smeštaj učesnicima "Kolonije" na raspolaganju su dvokrevetne sobe u prenoćištu Gerontološkog centra. Sve sobe su sa kupatilom. U sastavu prenoćišta su restoran i bar. Restoran se sastoji iz velike sale kapaciteta 140 mesta i male sale kapaciteta 40 mesta. Dopunski sadržaj obuhvata salu za rekreaciju u kojoj se organizuje fitnes, sala za stoni tenis i vlastiti parking prostor. 
Cena ukupnog aranžmana za vreme trajanja "Kolonije" je 2900,00 dinara (oko 27 eura)
Aranžman obuhvata: 2 puna pansiona, osiguranje i boravišnu taksu.
Za učesnike "Kolonije" koji će koristiti samo jedan pansion cena je 1450,00 dinara. 
Program XV "Enigmatske kolonije" objavićemo u narednom periodu. 
I ove godine pored takmičenja u "Naslovnjacima", super-kvizovci, rešavanju zagonetaka i "obaveznog" sastavljanja zagonetaka učesnika manifestacije, očekuje vas mnogo pozitivne energije i nezaboravnog druženja.
U okviru "Kolonije" biće dodeljene nagrade najuspešnijim učesnicima 2. Prvenstva Srbije u enigmatici, koje organizuje EK "Piramida" iz Novog Sada.
Koorganizator ovogodišnje manifestacije za područje Hrvatske je Zagonetački klub "Zakos" iz Osijeka (info Josip Dubrović). 
Obavezna poseta "Restorančiću" i izlet do Apatina ili Bezdana su takođe deo aktivnosti koji vas očekuju tokom "Kolonije".

Premetaljka (35)


Žecolomke (25)


четвртак, 2. мај 2013.

U susret dvadesetpetogodišnjici "Natoševića"


Enigmatski savez Srbije, nakon održanih deset Susreta enigmata Srbije (2011.), napravio je rekapitulaciju takmičenja održanih u okviru ovog saveza. Uzimana su u obzir samo prva tri mesta ostvarena na pojadinačnim zvaničnim takmičenjima (sastavljanje zagonetaka, sastavljanje anagrama, rešavanje zagonetaka, superkvizovka i šah). 
Prvo mesto donosilo je 3, drugo 2 a treće 1. 
Nakon sabiranja bodova prvo mesto zauzeo je Slavko Bovan iz Kikinde sa 23 boda (3 prva, 5 drugih i 4 treća mesta), drugo mesto osvojio je Milutin Tepšić iz Kljajićeva sa 19 bodova (3 prva, 4 druga i 2 treća mesta), a treći je bio Milenko Mijatović iz Beograda sa 17 bodova (3 prva, 2 druga i 4 treća mesta). Enigmatsko društvo "Dr Đorđe Natošević" veoma je ponosno na plasman svojih članova koji su zauzeli prvo i drugo mesto. 
Ako tome dodamo brojne (vrlo brojne) titule u ekipnoj konkurenciji, s ponosom možemo da kažemo da je "Natošević" najbolji klub u Srbiji. 
Od same objave rezultata i dodele pehara Slavku, jedan od kolega uporno osporava regularnost ovakvog izbora. 
Smatramo da su takvi stavovi neopravdani, jer to što neko nije učestvovao na nekom od takmičenja nije dovoljan argument kojim bi se osporili ostvareni rezultati naših članova, pre svih Slavka Bovana i Milutina Tepšića. 
Što se tiče naših članova koji su visoko plasirani (ovde treba dodati Nikolu Živanovića na petom, Milana Milina na osmom, Nikolu Petkovskog na 15. mestu...) niko od njih nije učestvovao na svim takmičenjima (Slavko je radio zadatke, i nije se takmičio na Susretima u Somboru, a Milutin nije učestvovao na svim Susretima). 

Izazov 7


Pobednik 6. kola "Izazova", naše igrice za majstore minijatura, Miroslav Cvetković postavio je zadatak za 7. kolo. U komentarima možete slati vaše radove, a najbolji sastav odabraćemo glasanjem žirija. Imate na raspolaganju tri dana da pokušate sastaviti što bolju ukrštenicu (nedelja 24 h). Pobednik zadaje temu za sledeću "rundu".

Premetaljka (32)


Bez komentara (25)


Miroslav ponovo najuspešniji


Žiri u sastavu : Branislav Nikić, Zoran Radisavljević, Luka Pavičić, Slavko Bovan i Hajrudin Hodžić odlučio je da ovaj rad Miroslava Cvetkovića proglasi najboljim u 6. kolu "Izazova". Tako on po drugi put osvaja bodove u ovoj našoj igrici i dobija priliku da postavi novi zadatak za 7. kolo.