субота, 30. март 2013.

Фаворит број 15 у продаји!!!


Од петка 29. марта 2013. године на свим киосцима у Србији можете купити петнаести број енигматског листа "ФАВОРИТ" који се штампа на 36 страна великог формата на рото папиру са колорним корицама. Лист доноси 36 стране врхунске енигматике, са мноштвом скандинавки и укрштених речи, а ту су и друге енигматске загонетке (осмосмерке, анаграми, пирамиде, магични ликови...). Цена је више него популарна, само 50 динара.

уторак, 26. март 2013.

Bez komentara (20)


Enigmokuriozitet (9)


Spojivši ljubav i strast, jedan Amerikanac zaprosio je svoju devojku putem ukrštenice objavljene u dnevnoj štampi. 
Kori Njumen (28) obožava da rešava ukrštene reči pa je sasvim prirodno što je od uredništva "Vašington posta" zatražio da u svom vikend izdanju objavi posebnu ukrštenicu čije rešavanje otkriva rečenicu "Marlou Epstin da li želiš da se udaš za mene?". 
Ime i prezime mlade dame krili su se u kolonama 37 i 39 vodoravno koje je ona popunila odgovorivši na pitanja: "Lik iz filma Zaljubljeni Šekspir" i "Scenarista filma Kazablanka", dok je u koloni 51 vodoravno trebalo napisati "Reči koje idu s određenim prstenom". "Želeo sam da to uradim na veoma poseban način. Volim ukrštenice i to je izgledalo kao najbolje rešenje. Na dan kada su novine izašle, morao sam rano da odem po njih, a onda smo zajedno rešili ukrštenicu", izjavio je domišljati mladoženja. 
Kada je Marlou, koja takođe obožava enigmatiku, konačno popunila ukrštenicu, ugledala je poruku koja joj je bila namenjena. 
Čim je naglas pročitala magičnu rečenicu, Kori je kleknuo pred njom sa dijamantskim prstenom u ruci. Devojka je odgovorila "da" svom vereniku, objasnivši kasnije listu da je bila "potpuno zatečena njegovim gestom". 
Valjda zbog uzbuđenja, Kori je zamalo ostao bez ukrštenice jer su se novine rasprodale pa je morao da uzme primerak koji je našao ispred komšijinih vrata.

Premetaljka (23)


Dejanov kutak (78)


недеља, 24. март 2013.

Izazov 5


Pobednik 4. kola "Izazova", naše igrice za majstore minijatura, Jovan Nedić postavio je zadatak za 5. kolo. U komentarima možete slati vaše radove, a najbolji sastav odabraćemo glasanjem žirija. Imate na raspolaganju tri dana da pokušate sastaviti što bolju ukrštenicu (sreda 20 h). Pobednik zadaje temu za sledeću "rundu".

среда, 20. март 2013.

Radovi kolega (27)


Memorijal (14)


U današnjem "Memorijalu" jedan od odličnih "Naslovnjaka" Đure Kneževića.

Dogodilo se (29)

Na današnji dan 1828. godine - rođen je norveški pisac Henrik Ibzen, jedan od najvećih autora u istoriji drame.
Mnogo je putovao po Evropi, izučavajući dramaturgiju i pišući. 
Nakon 20 godina vratio se u Norvešku i postao upravnik nacionalnog teatra u Oslu. Bio je bespoštedan kritičar građanskog društva, čije drame pogađaju bit građanskog društva koje počiva na neiskrenosti. Dela: drame "Pretendenti na presto", "Brand", "Per Gint", "Savez mladih", "Stubovi društva", "Lutkin dom", "Aveti", "Narodni neprijatelj", "Divlja patka", "Rosmersholm", "Gospođa s mora", "Heda Gabler", "Graditelj Sulnes", "Mali Ejulf", "Jun Gabrijel Borkman", "Kad se mi mrtvi probudimo", poezija "Pesme". 
Umro je 1906. godine.

Radovi kolega (26)


уторак, 19. март 2013.

Jovan Nedić pobednik 4. kola


Žiri u sastavu : Branislav NikićŽeljko Dimović, Luka Pavičić i Slavko Bovan odlučio je da ovaj rad Jovana Nedića proglasi najboljim u 4. kolu "Izazova". Tako je on osvojio prve bodove u ovoj našoj igrici i dobio priliku da postavi novi zadatak za 5. kolo.

Dejanov kutak (77)


недеља, 17. март 2013.

Radovi kolega (26)


Novo rukovodstvo ESS


Na jučerašnjoj Svečanoj i izbornoj skupštini Enigmatskog saveza Srbije, održanoj u Beogradu, izabrano je novo rukovodstvo ove organizacije. Novi predsednik je Milorad Živanić, potpredsednici Ljubiša Banović i Nikola Pešić, a sekretar Vladimir Šarić
Bilo je prisutno 30-tak enigmata, a 18 je imalo pravo glasa. Kandidati su ukratko predstavili svoje programe, te se nakon kratke diskusije, pristupilo glasanju. 
Dimović je dobio 8 glasova, a Živanić je dobio 10 glasova. Nakon ovoga održani su izbori za potpredsednike, sekretara, članove nadzornog odbora i suda časti. 

четвртак, 14. март 2013.

Dogodilo se (28)


Danas je Beli dan u Japanu, repriza Dana zaljubljenih, kao i svetski dan bubrežnih bolesnika (drugi četvrtak u martu). Rođeni su kompozitor Johan Štraus i naučni k Albert Ajnštajn, a umro je Karl Marks. U Beogradu je 14. marta 1883. proradio prvi telefon.

Radovi kolega (25)


понедељак, 11. март 2013.

Radovi kolega (24)


Izazov 4 od Belirca


Скупштина ЕСС


Свечана седница ЕСС-а поводом Дана енигмата Србије одржаће се у суботу, 16. марта, у 12.00 у Београду у просторијама Шаховског савеза Србије, Нушићева 25/2. Позивају се сви скупштински представници чланица ЕСС-а, чланови Надзорног одбора и Суда части, као и чланови комисија ЕСС-а да присуствују скупу ради његовог ефикаснијег рада. Свечаној седници могу присуствовати и друга заинтересована лица. Дневни ред биће ускоро објављен.

петак, 8. март 2013.

Izazov 4


Pobednik 3. kola "Izazova", naše igrice za majstore minijatura, Sreten Perić postavio je zadatak za 4. kolo. U komentarima možete slati vaše radove, a najbolji sastav odabraćemo glasanjem žirija. Imate na raspolaganju tri dana da pokušate sastaviti što bolju ukrštenicu (ponedeljak 19 h). Pobednik zadaje temu za sledeću "rundu.

Srećan praznik!


Svim damama koje posećuju ovaj blog srećan današnji praznik 8. mart.

среда, 6. март 2013.

Lozničaninu "portfelj"!!!


Žiri u sastavu : Željko Dimović, Luka Pavičić, Slavko Bovan i Hajrudin Hodžić odlučio je da ovaj rad Sretena Perića proglasi najboljim u 3. kolu "Izazova". Tako je on osvojio prve bodove u ovoj našoj igrici i dobio priliku da postavi novi zadatak za 4. kolo.