недеља, 24. фебруар 2013.

29. Enigmatski vlak


Program ovogodišnje manifestacije možete pogledati ovde.
Prošle godine, na 28. Enigmatskom vlaku, ekipu "Natoševića" činili su Željko Dimović, Zoran Radisavljević i Slavko Bovan (na slici sa domaćinima iz prijateljskog kluba "Zakos").

Jovanov enigmatikum (18)


Riječima AJASI, ANALE, AVILA, BRAVE, ELISA, FRULE, KASAČ, KOČAR, NALIS, OBLAK, ODEĆA, OFKAŠ, RIJAD, RIVAL, ŠEĆER, UVALE dvaput dodajte ime i prezime hrvatskog glumca i pjevača i sastavite dvije ukrštenice 5x5.

петак, 22. фебруар 2013.

Izazov 3


Pobednik 2. kola "Izazova", naše igrice za majstore minijatura, Branko Milovanović postavio je zadatak za 3. kolo. U komentarima možete slati vaše radove, a najbolji sastav odabraćemo glasanjem žirija. Imate na raspolaganju tri dana da pokušate sastaviti što bolju ukrštenicu (ponedeljak 23 h). Pobednik zadaje temu za sledeću "rundu".

среда, 20. фебруар 2013.

BRANKO OSVOJIO "TVRĐAVU"


Žiri u sastavu : Branislav Nikić, Željko Dimović, Slavko Bovan i Hajrudin Hodžić odlučio je da ovaj rad Branka Milovanovića proglasi najboljim u 2. kolu "Izazova". Tako je on osvojio prve bodove u ovoj našoj igrici i dobio priliku da postavi novi zadatak za 3. kolo.

уторак, 19. фебруар 2013.

Dogodilo se (27)

Na današnji dan 1473. - Rođen je poljski astronom sa slike. 
On je bio je poljsko-nemački astronom, prvi naučnik koji je formulisao heliocentričnu teoriju svemirskih tela. 
Od 1491. do 1494. godine studirao je teologiju, matematiku, medicinu i astronomiju u Krakovu, a od 1496. do 1504. godine studirao je crkveno pravo, astronomiju i medicinu u Italiji. Uredio je opservatoriju "... toranj" sa koje je posmatrao nebeska kretanja. Na temelju tih posmatranja, a i rezultata do kojih je došao, napisao je delo „O kruženju nebeskih tela" u 6 knjiga, objavljeno u Nirnbergu 1543. godine, neposredno pred smrt. 
Ovo delo predstavlja revolucionarnu prekretnicu u astronomiji. Njegov ili heliocentrični sistem sveta zasniva se na tvrdnjama da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca. 
Ove tvrdnje su uskoro bile prihvaćene u naučnim krugovima, ali su ujedno uzrokovale uzbunu u krugovima rimokatoličke crkve, pa je papa 1616. godine ovo njegovo delo zabranio, tj. stavio na indeks, sve do 1822. godine.

On je NAPOKON I "KLIKER".

Dejanov kutak (73)


петак, 15. фебруар 2013.

Žecolomke (19)


Izazov (2)


Pobednik 1. kola "Izazova", naše igrice za majstore minijatura,  
Miroslav Cvetković postavio je zadatak za 2. kolo. U komentarima možete slati vaše radove, a najbolji sastav odabraćemo glasanjem žirija. 
Imate na raspolaganju tri dana da pokušate sastaviti što bolju ukrštenicu (ponedeljak 15 h). Pobednik zadaje temu za sledeću "rundu".

Enigmokuriozitet (8)


Moris Bežar, slavni francuski baletski koreograf XX veka, u mladosti je bio pod jakim uticajem svoga oca filozofa Gastona Beržea, ali kasnije beži od filozofije i prepušta se umetnosti, zamenivši očevo majčinim prezimenom Bežar, što je gledano iz enigmougla zanimljiv istiniti logogrif, menjaljka.

Dogodilo se (26)

Na današnji dan 1564. - rođen je Galileo Galilej, italijanski fizičar, astronom i matematičar, osnivač mehanike. 
Galilejeva istraživanja postavila su temelje modernoj mehanici i fizici. Bio je filozof i matematičar kod velikog toskanskog vojvode od 1610. godine pa do kraja svog života. 
Godine 1616, teološki savetnici inkvizicije osudili su ga zbog toga što je zastupao novu astronomiju (zalagao se za Kopernikov heliocentrični sistem), i tada mu je zabranjeno da zastupa, predaje i brani osuđeno učenje. 
Papa nikad nije potvrdio tu osudu, ali je 1632. godine, nakon objavljivanja njegovog dijaloga o alternativnim svetskim sistemima, Galileju Inkvizicija naredila da dođe u Rim. 
Juna 1633. godine Galilej je bio osuđen na utamničenje. Dopušteno mu je da se vrati u svoju vilu u Firenci i tamo ostane pod uslovom da živi u strogoj izolaciji. Poslednjih osam godina svog života proveo je u stalnom naučnom radu i eksperimentisanju.


Radovi kolega (18)


четвртак, 14. фебруар 2013.

Miroslavu prvi bodovi


Žiri u sastavu : Mile Janković, Slavko Bovan i Hajrudin Hodžić odlučio je da ovaj rad Miroslava Cvetkovića proglasi najboljim u 1. kolu "Izazova".
Tako je on osvojio prve bodove u ovoj našoj igrici i dobio priliku da postavi novi zadatak za 2. kolo.

понедељак, 11. фебруар 2013.

Memorijal (11)


Dogodilo se (25)

Na današ nji dan 1890. - Rođen je Boris Leonidovič Pasternak, ruski književnik, nobelovac (Moskva, 10. 02. 1890 - Pesnik, novelista, romanopisac i prevodilac, Pasternak je studirao prava i filozofiju u Moskvi i Marburgu. U mladosti je pripadao futuristima. Njegova duboko intimna i intelektualna lirika označila je prekretnicu u ruskoj, ali i svetskoj poeziji. Zbirka pesama simboličnog naziva "Iznad barijera" odredila je budući karakter njegove poezije. Svetsku slavu stekao je romanom "Doktor Živago", koji je objavljen 1957. godine u Italiji, jer je u Sovjetskom Savezu okarakterisan kao "antisovjetski". 
Roman je širom sveta dobio priznanja kao izuzetno umetničko delo, a 1958. godine Pasternak je dobio "Nobelovu nagradu". 
Istovremeno se na suptilnog pesnika, prozaika i prevodioca u njegovoj zemlji sručila čitava lavina optužbi, kleveta i uvreda. 
Izbačen je iz ruskog Saveza pisaca, a zaprećeno mu je da će mu biti oduzeto sovjetsko državljanstvo ako se ne odrekne Nobelovog priznanja. Sačuvao je domovinu, ali je ostao bez nagrade, sa teškim ožiljcima, koji su ga odveli u smrt. 
Za sobom je ostavio poeme "Poručnik Šmit" i "Spektorski", zbirku pesama "Drugo rođenje" i autobiogafiju "Zaštitna povelja".

ISPROBA STRANKE!

Radovi kolega (16)


недеља, 10. фебруар 2013.

Anagramni konkurs (2)


Enigmatsko društvo "Dr Đorđe Natošević" povodom ovogodišnjeg jubileja i proslave 25 godina od osnivanja i uspešnog rada (17. septembar 1988-2013), raspisuje anagramni konkurs na zadanu temu. 

Sastavite čist anagram od sledećih slova: 
DVADESETPET GODINA ENIGMATSKOG DRUŠTVA 
DOKTOR ĐORĐE NATOŠEVIĆ SOMBOR.

Rok za slanje anagrama je 01. avgust 2013. godine. 
Radovi se šalju elektronski na mejl: enigmoteka@open.telekom.rs 
ili poštom ED "Dr Đorđe Natošević", Beogradska 12, 25000 Sombor. 
 Broj radova nije ograničen, a tri najbolja sastava nagradićemo knjigama na 13. "Susretima enigmata Srbije".

Anagramni konkurs


Enigmatsko društvo "Dr Đorđe Natošević" povodom ovogodišnje "Enigmatske kolonije" petnaeste po redu, raspisuje anagramni konkurs na zadanu temu.
Sastavite čist anagram od sledećih slova:
PETNAESTA ENIGMATSKA KOLONIJA

Rok za slanje anagrama je 01. jun 2013. godine.
Radovi se šalju elektronski na mejl: enigmoteka@open.telekom.rs ili poštom ED "Dr Đorđe Natošević", Beogradska 12, 25000 Sombor.

Broj radova nije ograničen, a tri najbolja sastava nagradićemo knjigama na 15. "Enigmokoloniji" koja se od 21.-23. juna održava u Somboru.

субота, 9. фебруар 2013.

Izazov (1)


Pošto mi se čini da ovaj lik nije pretežak, a opet da je dovoljno izazovan za majstore minijatura, evo da probamo malo da se "nadmećemo". Na početku evo zadanog pojma (naša mlada glumica) za prvi "Izazov". U komentarima možete slati vaše radove, a najbolji sastav odabraćemo glasanjem kolega. Imate na raspolaganju tri dana da pokušate sastaviti što bolju ukrštenicu. Pobednik zadaje temu za sledeću "rundu".

Premetaljka (21)


Jovanov enigmatikum (17)


Riječima AB OVO, AJETI, ARABA, ARAPI, DOJAM, IĆANI, OBAMA, ODELA, OROZI, OŠITI, OZIMA, PILAT, ROBOT, ŠIĆAR, TAMAR, VOTAN, dvaput dodajte ime i prezime poznatog glumca i režisera i sastavite dvije ukrštenice 5x5.

Radovi kolega (15)


четвртак, 7. фебруар 2013.

20 godina kako nije s nama


MARINKOVIĆ Milana RADISLAV - RADEMAR
(Sremski Mihaljevci, 06. februar 1931 - Sombor, 18. januar 1993)

SPORTSKI NOVINAR
PROSVETNI I TURISTIČKI RADNIK
ATLETSKI TRENER
ENIGMATSKI ISTORIČAR, TEORETIČAR I PISAC
OSNIVAČ ED "DR ĐORĐE NATOŠEVIĆ"

   U Novom Sadu završava gimnaziju (1950), Višu pedagošku školu - geografija i istorija (1952) i Prirodno-matematički fakultet - geografija (1983). Radio je kao novinar u "Dnevniku" i "Dugi". Bioje i član baleta opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (1950-1952).....više o ovome u knjizi "LEKSIKON SRPSKIH ENIGMATA" str 200.
   U carstvo enigmatike ulazi kao dečak 1944. godine kada na pisaćoj mašini, u osam primeraka, štampa svoj enigmatski list "Zagonetka". Jedan je od prvih istaknutih saradnika beogradske "Enigme". Koristio je pseudonime "Rademar" i "Radus"...
   Posle više od trideset godina pauze, 1987. godine ponovo se vraća enigmatici.
   Njegovim povratkom, somborska enigmatika ponovo kreće uzlaznom putanjom. Obnovio je 1989. "Somborsku ukrštenicu", a 1991. pokreće enigmatski časopis "Spektar"....
   Bio je osnivač i prvi predsednik Enigmatskog društva "Dr Đorđe Natošević" iz Sombora (osnovano 17. septembra 1988. godine). Od 1991. godine bio je i sekretar ESS. U Somboru je 1989. pokrenuo enigmatsko druženje pod nazivom "Enigmatska kolonija". Ustanovio je i nagradu "Natošević", za doprinos istraživačkoj enigmatici....

   Šta reći još o Rademaru, a da ne bude "preopširno". Verovatno bi se stranice i stranice mogle napisati o njemu i uvek bi nešto promaklo.
Bio je dobar stručnjak, odličan enigmata, odan prijatelj - jednom rečju veliki čovek. Sigurno jedan od onih ljudi što se retko rađaju. Čika Bata, kako sam ga ja zvao, imao je veliki udeo u jednom periodu mog života (naravno ispostavilo se kasnije da je to potrajalo). Ne samo da je bio moj enigmatski učitelj, nego smo nas dvojica imali odnos "oca i sina". Znam koliko bi bio ponosan da zna u kakvog je enigmatu stasao "njegov pulen", da zna da ove godine organizujemo XV "Enigmatsku koloniju" i da zna da ove godine slavimo 25 godina postojanja Enigmatskog društva koje je on osnovao.


Premetaljka (19)


Memorijal (10)


Dogodilo se (24)

Na današnji dan 1812 - Rođen književnik Čarls Dikens, najznačajniji engleski romanopisac XIX veka. Njegova dela pripadaju ranoj fazi realizma. Dok je bio dete, njegova porodica je često menjala mesto boravka u potrazi za poslom. Nakon što mu je otac uhapšen zbog nevraćanja dugova, Čarls je 10 sati dnevno radio u fabrici. Kad je odrastao, počeo je da radi kao novinar. Napisao je više obimnih romana. Sva njegova dela se, od prvog objavljivanja, stalno ponovo štampaju. Najpoznatije Dikensovo delo je novela Oliver Tvist, iako je on svojim najboljim delom smatrao Dejvida Koperfilda, roman koji sadrži dosta autobiografskih elemenata. Osim Olivera Tvista i Dejvida Koperfilda, neka od najznačajnijih Dikensovih dela su Nikolas Niklbi, Božićna pesma, Martin Čazlvit, Priča o dva grada, Velika očekivanja. Umro je u junu 1870. godine.

Njegova dela:
VRTI LISTOVE
TO LI` DRAMA?

Radovi kolega (14)


Žecolomke (18)


уторак, 5. фебруар 2013.

Jovanov enigmatikum (16)


Riječima AGONA, AMINI, ANOKA, ARUST, AŽIJA, BRAŠO, CEFTA, COBRA, EKRAN, IKERN, OKRUG, RANJEN, REKOM, SKRIN, TONĆI, ULJEZI dodajte križaljkaški nezgodna imena i prezime dvojice enigmata iz Hrvatske i sastavite dvije križaljčice 5x5.

Žecolomke (17)


Bez komentara (17)


Dejan kutak (71)


Premetaljka (18)


Dogodilo se (23)

Na današnji dan 1884. - rođen je srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. 
Najčešći motiv njegove književnosti je srpska Vojvodina sa njenim specifičnim ambijentom i ljudskim karakterima. Studije Prava je završio u Pešti. 
U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac u srpskoj vojsci, potom načelnik u Ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja.

Njegova dela su:
NA TREN STVORIO PESME
PA REĆI VELJ(K)O VRLO...

понедељак, 4. фебруар 2013.

Memorijal (9)


Današnji "Memorijal" donosi anagram Milana Milina sa 3. Anagramnog kupa Srbije održanog u Novom Sadu 2002. godine (preuzeto iz knjige "Svet anagrama" Zorana Radisavljevića).

Žecolomke (16)


Dogodilo se (22)

Na današnji dan 1900. - Rođen je francuski pisac Žak Prever (Jacques Prevert), "pesnik ljubavi, prijateljstva i sreće", autor čuvene "Barbare", veoma popularan među mladima pedesetih godina 20. veka. 
Poznat je i po scenarijima za filmove Marsela Karnea (Marcel Carnet) "Obala u mag li", "Hotel Sever", "Deca raja", "Ljubavnici iz Verone".

Njegove zbirke pesama:
PREMAŠIO VELIKE
ORNA, ODLIČNA

Bez komentara (16)