понедељак, 31. децембар 2012.

NAJAVA "NASLOVNJAKA"

NASLOVNI ANAGRAMI!!!
Treća sezona .
Enigmatsko društvo “Dr Đorđe Natošević” organizuje takmičenje u sastavljanju "Naslovnih anagrama".
Takmičenje se sastoji od četiri kola od po mesec dana.
PRVO KOLO TRAJE OD 03.01. 2013. (u 00.00) DO 03.02. U 24.00.

Od bilo kog naslova (iz bilo kog lista iz Srbije , BiH, Hrvatske ili Crne Gore ili njihovih On line izdanja) treba napraviti čist anagram.
Uz anagramirani naslov OBAVEZNO treba navesti naziv lista, stranicu i datum, te se potpisati imenom i prezimenom ili poznatim pseudonimom.
Ako su naslovi iz internetskih izdanja treba prikačiti i odgovarajući link.
Anagrami se prijavljuju kroz komentare na blogu Enigmatika (tupljenje i oštrenje).
Anagrami se mogu slati i na: mail adresu sa levog stupca kao i SMS porukom na 063 8941064.
Radovi se odmah objavljuju na blogu Enigmatika (tupljenje i oštrenje) i odmah će biti podložni pohvalama i kritikama.
Dnevni pregledi svih prispelih naslovnih anagrama u toku dana biće objavljivani i na ovom blogu.
Sistem bodovanja:
1. Svako kolo se samostalno ocenjuje i SVI prispeli ispravni anagrami su u konkurenciji, s tim što će se na kraju takmičenja vršiti selekcija anagrama (od strane samih autora).
2. Žiriranje se odvija u tri faze a. Autori biraju anagrame koji idu u konkurenciju b.Svi učesnici biraju po 30 anagrama koje smatraju da su najbolji (na listu mogu uvrstiti tri svoja). c. Stručni žiri od 30 anagrama koji su dobili najviše glasova biraju 10 najboljih.
3. Za svako kolo pravi se poredak prvih deset anagrama koji se vrednuju ocenama 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 i 2 boda, dok svi ostali anagrami koji ispunjavaju uslove konkursa dobijaju 1 bod.
4. Anagrame ocenjuje stručni žiri, ali je dozvoljeno i poželjno javno komentarisanje prispelih anagrama od svih posetilaca bloga. Žiri ima prava da se prilikom donošenja odluke pozove na argumentovano komentarisanje kvaliteta anagrama u konkurenciji.
5. Za konačan poredak uzima se najbolji plasman anagramiste u svakom kolu. Dakle, bolje je poslati više odličnih anagrama, jer se tako "oduzimaju" bodovi konkurentima
6. Poželjno je anagrame slati istog (ili narednog) dana kada se naslov pojavi u novinama.
VAŽNE NAPOMENE: Podsećamo cenjene kolege da su "Naslovni anagrami" pre svega druženje, a da je takmičarska komponenta samo dodatni motiv za dobru zabavu.
Apelujemo na autore da prijavljuju SAMO kvalitetne anagrame.
Ukratko rečeno, očekujemo dosta dobrih anagrama, od VIŠE anagramista.
Ogranizator je obezbedio interesantne nagrade za pobednika takmičenja.
Srećno svima.
"Šef" takmičenja: Ero

недеља, 30. децембар 2012.

Честиткe за Нову годину

Традиционално, стигла је честитка за Нову годину од Славка Бована у виду укрштенице. 
Такође је у истом облику стигла и од Јована Недићa.

У међувремену на Славковом блогу објављена је још једна укрштеница-честитка нашег пријатеља Николе Македонског.

субота, 22. децембар 2012.

PREMETALJKA (4)


NASLOVNJACI (VEŽBANJE)

Na ovom blogu (i na blogu Enigmatika - tupljenje i oštrenje) od 03.01.2013. kreće treća sezona tamičenja u sastavljanju naslovnih anagrama. Do tada, otvoreno je "vežbalište". Pozivam kolege željne anagramiranja slova iz naslova (bilo koji naslov iz bilo kog lista koji ima štampano izdanje u Srbiji, Hrvatskoj, BiH ili Crnoj Gori) da prijavljuju svoje naslovne anagrame i tako praktično pokažu (onima koji ne znaju o čemu je reč ) kako će naše veselo druženje izgledati odmah na početku godine. Dakle, uzimaju se naslovi objavljeni u štampanim ili online izdanjima koji su se pojavili od ovog trenutka. Treba navesti ovim redom: ANAGRAM, naslov, novine, datum izlaska, stranu ili link ako je online izdanje. Izvolite!

Rebus


петак, 21. децембар 2012.

Žecolomke (10)

Posle dužeg vremena nastavljam sa svojom rubrikom.
Za nastavak širenja enigme jedna lagana ilustrovana zagonetna posetnica.

четвртак, 20. децембар 2012.

Enigmokuriozitet (1)


MEMORIJAL MILANA MILINA

U čast svog istaknutog člana i jednog od najvećih anagramista i majstora tzv. sitnih zagonetaka, Enigmatsko društvo "Dr Đorđe Natošević" iz Sombora, organizuje "Memorijal Milana Milina".

Zadaci: 
1. Anagram: 
Sastavite čist anagram od sledećih slova:
PRVIH STO GODINA UKRŠTENICE, KRALJICE ZAGONETAKA

2. Rebus: 
Sastavite klasičan rebus u kome se u postavci (ne u rešenju) koriste NAJMANJE DVA naziva BILJAKA (bilo koja dva predstavnika flore) s tim da makar jedan od tih naziva ima najmanje SEDAM slova. Naravno, nije propust ako se i u rešenju pojavi naziv neke biljke (nije propust, ali nije ni “startna prednost” rebusa).

3. Stihovna zagonetka (bilo koja stihovna zagonetka osim anagrama).
Tema: škola (bilo koji pojam vezan za školu)
Ograničenje: najviše 8 stihova.

 4. Obratni rebus (rebus kod koga se rešenje čita “naopako”)
u kome se u postavci (ne u rešenju) koristi naziv makar jedne životinje čiji naziv ima najmanje SEDAM slova). Naravno, nije propust ako se i u rešenju pojavi neki naziv neke životinje (nije propust, ali nije ni “startna prednost” rebusa).

Rok za slanje: 01. mart 2013. godine.
Radovi se šalju elektronskom poštom na adresu slavkobovan@gmail.com Ili slavkobovan@yahoo.co.uk. Prihvatiće se i zagonetke poslate poštom (PAŽNJA ) do 15.februara 2013. godine na adresu Slavko Bovan, Gavrila Principa 11, 23300 Kikinda. 

VAŽNE NAPOMENE:
1. Pravo učešća imaju svi enigmati sa neograničenim brojem radova (u jednoj ili više kategorija).
2. Nije potrebno slati crteže za rebuse. Dovoljno je navesti ideje.
3. Radovi se mogu slati pojejedinačno, po nekoliko u jednoj pošiljci, ili SVI zajedno.
4. Jezik: srpski, ekavica.
5. Ranije objavljene zagonetke neće se naći u konkurenciji (svi učesnici TREBA da skrenu pažnju da je neka zagonetka objavljena i to mogu učiniti u svakoj faza žiriranja sve do trenutka objavljivanja rezultata). Nakon objavljivanja konačnih rezultata, svi prigovori se neće uzimati u obzir prilikom određivanja konačnog poretka.
6. Svaki od poslatih radove potpusuju se punim imenom i prezimenom.
7. Preporučuje se slanje u PDF-formatu (ali to nije obaveza).

SISTEM BODOVANJA:
Svaki od 4 zadatka vrednovaće se posebno, a žiriranje će se odvijati po principu “Naslovnih anagrama” i to u dve faze.
1.Koordinator takmičenja će sve prispele anagrame, stihovne zagonetke, rebuse i obratne rebuse složiti po azbučnom redu i poslati ih na žiranje SVIM učesnicima (svima koji su poslali maker jednu zagonetku) da odaberu određen broj (20 ili 30) po svom sudu najboljih. Na listu odabranih, autor može uvrstiti I JEDNU svoju zagonetku.
2. Po prikupljanju glasova biće napravljena lista od 30 najboljih zagonetaka u svakoj kategoriji koja će biti upućena (opet po azbučnom redu, bez imena autora) na više adresa uglednih enigmata koji će birati DESET najboljih (Bodovenje 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3 i 2 boda, dok će po JEDAN bod dobiti sve zagonetke prispele na takmičenje). Za svaku od četiri kategorije formiraće se tabela, te će se proglasiti pobednici. Ukupni pobednik dobiće se sabiranjem bodova za sve četiri kategorije (takođe po principu. 12, 10…do 2, a 1 bod za samo učešće).
Za ukupan plasman, uzimaće se najbolje plasirana zagonetka u svakoj od četiri kategorije.
Pobednici svake od četiri kategorije, kao i ukupni pobednik biće nagrađeni knjigama (moguće je da će biti još nekih nagrada, ali knjige su zagarantovane).
Sva (važna i manje važna obaveštenja) o Memorijalu možete pratiti na blogovima Enigmatika (tupljenje i oštrenje)  i Enigmoteka .
Svim kolegama želim uspešan rad i dobru zabavu.
“Šef” takmičenja: Ero

понедељак, 10. децембар 2012.

ZIMSKI ANAGRAM


ENIGMATIKA (tupljenje i oštrenje)

Još svega nekoliko dana do početka rada bloga Slavka Bovana
(sve je spremno)!!!
Adresa.

Нове речи од 7 и 14 слова

Ацо Јанковић је  наставио  да скупља речи од 7 и 14 слова. Речи од 7 слова нема у речнику Станка Жугића. Помагао му је Драган Матовић. Нове речи у односу на њихове раније пошиљке, обележене су црвеним словима.
Речи од 7 слова.
Речи и појмови од 14 слова.