петак, 16. новембар 2012.

ФАВОРИТ број 13 у продаји!!!

Од петка 16. новембра 2012. године на свим киосцима у Србији можете купити тринаести број енигматског листа "ФАВОРИТ" који се штампа на 36 страна великог формата на рото папиру са колорним корицама. 
Лист доноси 36 стране врхунске енигматике, са мноштвом скандинавки и укрштених речи, а ту су и друге енигматске загонетке (осмосмерке, анаграми, пирамиде, магични ликови...). 
Цена је више него популарна, само 50 динара.

четвртак, 15. новембар 2012.

NAJAVA

Somborski "Natošević" širi svoje aktivnosti na internetu. Uskoro možete očekivati neke interesantne novosti.
Sada već možemo da najavimo da u decembru krećemo sa trećom sezonom "Naslovnih anagrama", a biće raspisan i sastavljački konkurs "Memorijal Milana Milina". Ta dva takmičenja i još ponešto, moći ćete  da pratite na ovom blogu, a od 20.12.2012. na blogu koji će pokrenuti sveprisutni Ero.

ZDENKO CAPAN PONOVO NAJUSPEŠNIJI

Iako je Mirko Rančić najuspešniji u 4. kolu ipak nije uspeo da pretekne Zdenka Capana u konačnom plasmanu, koji je tako ponovo postao sveukupni pobednik "Naslovnjaka".

Poredak u 4. kolu:
1.Mirko Rančić, Sombor 12
2.Milosav Marjanović, Valjevo 8
3.Luka Pavičić, Split 7
4.Vasilije Jovanović, Ruma 6
5. Zdenko Capan, Karlovac 5
6. Ivan Petranović, Ljubica Bilalović, Ranko Skopal, Branislav Modrić, Mihajlo Džudžar, Budimir Ćosović, Boris Nazanski, Željko Dimović, Dinko Knežević, Nikolina Kraus, Mesud Malkoč, Radmila Mandić, Branko Milovanović, Dejan Minić, Jovan Novaković, Midhad Sarajlija, Dejan Spasić i Slavko Bovan po 1


KONAČNI PLASMAN DRUGE SEZONE "NASLOVNJAKA":
1. Zdenko Capan (Karlovac) 37
2. Mirko Rančić (Sombor) 33
3. Mesud Malkoč (Bihać) 24
4. Ivan Andonov (Beograd) 15
5. Luka Pavičić (Split) 15
6. Dejan Spasić (Novi Sad) 11
6. Željko Dimović (Sombor) 11
6. Milosav Marjanović (Valjevo) 11
7. Dejan Minić (Leskovac) 10
8. Boris Nazanski (Zagreb) 9
8. Ranko Skopal (Zagreb) 9
9. Vjeko Hudolin (Dragalić) 8
10. Mihajlo Džudžar, Ruski Krstur 7
11. Nikola Petkovski (Skoplje) 7
12.Vasilije Jovanović, Ruma 6
13. Anica Milošev (Crvenka) 5
14. Slavko Bovan (Kikinda) 4
14. Branko Milovanović (Ljubljana) 4
14. Jovan Novaković (Požarevac)4
15. Bojan Savić (Čajetina),Dinko Knežević (Batajnica) Branislav Modrić (Dragalić) po 3
16. Nikola Pešić (Niš), Ljubica Bilalović (Sarajevo), Nikolina Kraus (Osijek), Midhat Sarajlija (Beograd) 2
17. Budimir Ćosović (Zagreb), Radmila Manidić (Ruma), Jovan Vuković (Nova Pazova), Stanko Žugić (Beograd),Miroslav Lazarević (Beograd), Novica Lukić (Kragujevac), Nikola M. Milićević (Doboj),Milutin Mrdak (Sombor), Jovan Nedić (Beli Manastir), Branislav Nikić (Požarevac), Tomislav Popović (Beograd), Rudo Reić (Split), Dragan Tolomanoski (Sarajevo), Franjo Tušek (Beč), Djoko Zoroski (Ohrid), Zlatko Horvat (Cirkovljan) Gojko Mandić (Banja Luka) i Slađan Đorđević (Leskovac p. m.)- svi po 1.

4. kolo II ciklusa "Naslovnjaka"

Mirko Rančić je ubedljivo najuspešniji anagramista 4. kola drugog ciklusa "Naslovnih anagrama". U Capanovom stilu, Mirko u ovom kolu ima tri prvoplasirana anagrama, a ukupno četiri u TOP 10.

"Пад динара није пропаст" (Шошкић,гувернер)
1. ПИТАЈ ИСПРЕПАДАН НАРОД! (Mirko Rančić) 216
"Пара нема ни за лек", 
2. МЕНЕ НАПАЛА КРИЗА! (Mirko Rančić) 208
"Презапослена Адријана Лима"
3.ПРИЗНАЈМО,ЛЕПА А НАРАДИЛА СЕ! (Mirko Rančić) 158
„Limuzina koja osvaja“
4. UZMI I OVA SJAJNA KOLA (Milosav Marjanović) 147
”Vlada mora na terapiju”
5. PRIVREDA LUTA, JAO NAMA! (Luka Pavičić)136
«Meso skraćuje život»
6.RAJI ĆEMO SVEŽU KOST. (Vasilije Jovanović) 134
"Naše žene od muškaraca žive duže pet godina"
7. DA, VEŠTICE UMIRU KADA GAŽEN, OŽEŽEN ODAPNEŠ! (Zdenko Capan) 125
"Popust na lekove"
8. NOVI PULS APOTEKE (Luka Pavičić) 104
"Zašto smo postali lijeni" 
9. LIŠEN POSLA ZATO I STOJIM! (Zdenko Capan) 103
"Витезови винске културе"
10. ТУ СВЕ УВЕК ТРЕЗНИ ЛИКОВИ? (Mirko Rančić) 96

уторак, 13. новембар 2012.

BANE I ŽECA U ZLATNOM GRADU

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” Sombor i turistička agencija“Ivontravel” iz Novog Sada organizovali su od 07.-12. novembra 5. “Dane medicinara“u Pragu.
Ova manifestacija koja je postala tradicionalna po treći put je okupila zdravstvenjake i njihove goste u „Zlatnom gradu“. Ne bez razloga, pošto je Prag već duže vremena jedna od najpopularnijih destinacija u Evropi. On je takođe uzbudljiv grad koji nudi miks umetnosti, muzike, plesa, filma i pozorišta.
Ovaj dragulj originalne evropske arhitekture je prekrasan i romantičan grad sa pogledima koji oduzimaju dah, spokojnim vrtovima, vožnjama brodovima Vltavom i opuštajuće šetnje po ulicama popločenim kamenjem. Čak sa svojom istorijom koja stiže više od hiljadu godina, glavni grad Češke je takođe jedan vrlo napredan grad sa luksuznim hotelima, odličnim restoranima koji pružaju tradicionalnu češku i internacionalnu kuhinju, trendi klubovima i očaravajućim pivnicama.

Grad boema, piva, kulture i dobrog provoda je prekrasno očuvan grad, neuništen u 2. Svetskom ratu sa neverovatnom arhitekturom i impresivnim brojem starih zgrada, krivudavih ulica i poznatih znamenitosti poput Karlovog mosta, Starogradskog trga, Praškog dvorca, itd. Svugde u Pragu možete otkriti nešto od njegove bogate istorije koja kreće od Svetog Rimskog carstva, Habsburške monarhije, PrveČehoslovačke Republike, Nacističkog protektorata Češke i Moravije, komunističke Republike čehoslovačke sve do današnje Demokratske Republike Češke.
Kao i prošle godine i ova grupa medicinara je obišla najznačajnije znamenitosti “grada sa 100 tornjeva”. Prelaskom preko Karlovog mosta stiže se u Staré Město ( Stari grad ). Stari grad, na desnoj obali Vltave, je izuzetno zanimljiv kako zbog svoje istorije, tako i zbog lepote srednjovekovnih kućica. Ovde možete da posetite: Kulu Starog grada, Trg republike, Galeriju Viteškog reda, Gradsku većnicu...

Staro gradski trg (najznačajniji trg starog Praga sagrađen još u 12. veku) pored Stare gradske većnice i Tinske crkve, tu se nalaze i barokna Crkva Sv. Nikole, Kinski palata u rokoko stilu sa Nacionalnom galerijom grafi ke, Kuća “ Kod kamenog zvona” i spomenik Janu Husu), Tinska crkva, Ungelt sa Tinskim kvartom, Rudolfi num (palata iz XIX veka u stilu eklektizma, u kojoj praška filharmonija izvodi koncerte).
Posebno zanimljivost u ovom delu Praga je Astronomski sat iz 1410. god. (Orloj) Na svaki otkucan sat gomile ljudi stoje ispred njega ičekaju da vide figurice apostola koje se smenjuju. Ono što je nesumljivo jedna od najvećih atrakcija ovog grada je Praški zamak (Hradčany). U Hradčanima možete da vidite: Manastir svetogĐorđa (osnovan 973. godine kao manastir Benediktinki), Katedralu Svetog Vida (građena je tokom celog XIV veka u stilu internacionalne gotike), u čijoj kripti se nalaze grobovi najpoznatijeg češkog kralja Karla IV i austrijskog imperatora Rudolfa II Habsburškog... Tu je i Zlatna ulica (niz kuća iz 16. veka, sagrađenih između utvrđenja u gotičkom stilu). Učesnici turističkog putovanja su uživali u panoramskom razgledanju Praga brodom (otmena atmosfera grada uz točeno pivo, kafu i muziku B. Smetane), kao i u izletima do Karlovih vari i Drezdena.

Slobodno vreme svako je iskoristio na svoj način, kako bi u najboljem svetlu doživeo sve lepote koje pruža ova stara evropska dama na Vltavi. Ono za šta ne morate da se brinete je - da li ćete pronaći pivnice. Ima ih na svakom koraku. Češke pivnice imaju specifičan šmek. U kojoj god smo bili pili smo odlično pivo! Preporučujemo “Pilsner Urquell”, Krušovice i crno „Kozel“.
Što se zabavnog dela programa tiče ove godine organizovano je takmičenje u rešavanju zagonetaka, a najuspešnija je bila Miljana Milojević iz Novog Sada. Zbog neplaniranih okolnosti ove godine je, na žalost, propuštena poseta jednoj od najlepših pivnica u Pragu "Obecni dum" gde se trebalo održati takmičenje u brzom ispijanju krigli piva.
Nismo zaboravili ni šoping. Pre nego što krenete promenite dosta para. Trebaće vam. Česi su majstori da vam uzmu pare. Suveniri su na sve strane: knjige, češko staklo, krigle, slike i razna druga obeležja Praga, ali poprilično skupi. Naročito u centru oko starogradskog trga. Prag je prepun tržnih centara i hipermarketa.  Tri dana koja smo proveli u Pragu nisu dovoljna da se obiđe ovaj prelepi Zlatni grad! Mnogo toga se rečima ne može opisati.
U povratku svratili smo u Beč, gde smo takođe proveli jedno lepo popodne. Pozivamo Vas u svet nezaboravnih putovanja, odličnih žurki i vrhunskog provoda. “Ivontravel i Sindikat info team“ nastavlja sa radom i sa zadovoljstvom Vam predstavlja svoj novi projekat 6. “DANE MEDICINARA” - Istanbul 2013.

Naš kolega Branislav Nikić, dobitnik nagradnog putovanja u Prag od TA "Ivontravel" kao najuspešniji učesnik 12. SES, odlično se uklopio s medicinarima. Bane je u "slobodnom hodu" uspeo da napravi i par anagrama od imena i prezimena učesnika ove manifestacije:

NAĆI PRVO NJEGA (+d) - Dragan Ponjević (vodič)
MLADIĆ NEMA KRIZE - Melinda Markezić
ŠKODI L` ĆORAVIMA - Mila Drašković

POVEĆA PORIV - Vera Popović
EJ, NAMĆORI OSTALI VANI - nestali Marjanovići
SLINAVI NA BRKIĆ - Branislav Nikić

Dejanov kutak (59)