уторак, 28. август 2012.

12. SUSRETI ENIGMATA U MEDIJIMA

Najava SES-a "Blic" - 23.08. vidite ovde.

Najava 23. 08. - Kikinda na netu.

Tekst iz "Večernjih novosti" od 27.08.2012. godine možete videti ovde.

RTV "Sreće" Sombor - 28.08.2012. prilog o Susretima.

RTS - 30.08.2012. prilog o Susretima možete videti ovde

Ovako izgleda današnja naslovna strana Kikindskih novina. Unutra je veliki tekst o susretima, tekst "Zavičajna priča Jovana Ćirilova" te 1/4 strane posvećena je izložbi "Rebusi iz života" Jovana Jarića.  KIKINDSKE

Prilog na web stranici Mirovne grupe "Oaza" iz Belog Manastira možete videti ovde.

U "Somborskim novinama" od petka 31. avgusta objavljen tekst o Susretima - foto.

Dejanov kutak (48)


понедељак, 27. август 2012.

ИЗВАНРЕДНА МАНИФЕСТАЦИЈА У КИКИНДИ

У Кикинди су протеклог викенда одржани    12. Сусрети енигмата Србије на којима је учествовало око 130 енигмата и љубитеља енигматике из Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Румуније и Србије. Овакав скуп мајстора за укрштенице, загонетке, ребусе, анаграме и друге загонетке, никада до сада није одржан у овом граду. Ово је уједно био и први сусрет енигмата бивше Југославије, након њеног распада, највише захваљујући Славку Бовану. Кикинђани су били домаћини уредницима енигматских листова и вишеструким победницима најзначајнијих такмичења. На овом фестивалу енигматике учесвовали су класични загонетачи, али и решавачи загонетака и учесници телевизијских квизова.

За јавност је, свакако, најатрактивнији део тродневног програма била промоција најдуже укрштенице на свету, „мамутске скандинавке“ на градском тргу у Кикинди, дуге чак 160 метара. Занимљиво је свакако било и такмичење у којем су се квиз такмичари из Кикинде, који су чинили победничку екипу телевизијског квиза „Србија опен“ надметали у знању против „остатка света“ који је предводио Борис Назански из Загреба, први победник „Квискотеке“.

Тродневној манифестацији енигматичара присуствовао је и Боривоје Довниковић - Бордо из Загреба, аутор чувеног цртаног филма „Балтазар“, светски познати аутор стрипова и цртаних филмова, карикатуриста, илустратор, графички дизајнер и енигмата. У Културном центру у Кикинди су приказани његови филмови, а у Народом музеју је постављена изложба његових цртежа. Почасни гост ове манифестације био је и Јован Ћирилов, који је одржао трибину о енигматици. Програм је био веома богат и занимљив, а припремљена је и хрпа награда. За беспрекорну организацију домаћин, сви сарадници, спонзори и Кикинђани заслужују највише оцене.
Чланови сомборског Енигматског друштва „Др Ђорђе Натошевић“ вратили су се из Кикинде са доста освојених признања. Поред појединачних успеха у свим категоријама „Натошевићевци“ су у екипном пласману освојили прво место у састављању анаграма и друго место у састављању загонетака.
За најуспешнијег учесника СЕС проглашен је Бранислав Никић из Пожаревца, који је од ТА "Ивонтравел" из Новог Сада и ЕД "Натошевић" добио наградно путовање у Праг на 5. "Дане медицинара".
Више појединости о учесницима, такмичењима и осталим занимљивостима очекујте током наредних дана.

субота, 25. август 2012.

U toku 12. Susreti enigmata Srbije

U Kikindi se upravo održavaju 12. Susreti enigmata Srbije, na kojima učestvuje oko 100 najznačajnijih enigmata iz regiona, iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rumunije i Srbije. Ovakav skup majstora za ukrštenice, zagonetke, rebuse, anagrame i druge zadatke, nikada do sada nije održan u Kikindi.

четвртак, 23. август 2012.

PODRŠKA IZ SURDULICE


Slavku, Zlatanu i ostalim članovima Organizacionog odbora 
želim uspešnu organizaciju Dvanaestih susreta enigmata Srbije koja 
se održava u Kikindi od 24. do 26. 08. 2012. godine.
Prikazanim radom pridružujem se organizaciji.
Dragan Ristić

уторак, 14. август 2012.

SVE JE SPREMNO ZA FEŠTU!


Dejanov kutak (46)

Ovo je rebus koji je objavljen na blogu "Rebusi" Branislava Nikića pre nešto više od dve godine. Tada je bio naslovljen kao direbus ili rebus sa dva rešenja, a u međuvremenu sam pronašao i treće rešenje, pa ga zato ovde predstavljam. Imam neki osećaj da bi izvanredni rešavači koji posećuju ovaj blog mogli da pronađu još koje.