уторак, 24. април 2012.

Održan 28. Enigmatski vlak i 15. Fallerov zagonetački memorijal

Kao i svake godine do sada hrvatski zagonetači su organizovali manifestaciju pod nazivom "Enigmatski vlak", ove godine po dvadesetosmi put, koja najverovatnije ima najdužu tradiciju u regionu. Kako je ova godina parna, održan je i Fallerov zagonetački maemorijal. Manifestacija je održana 21. i 22. aprila na relaciji Zagreb - Osijek.
U jutarnjim satima 21.04. okupili su se na glavnom železničkom kolodvoru u Zagrebu zagonetači iz Varaždima, Zagreba, Rijeke, Vinkovaca, Osijeka, Splita i iz Srbije (Željko Dimović, Slavko Bovan i Zoran Radisavljević). Do Zagreba nas trojica smo stigli preko Osijeka u koji smo došli dan ranije, gde su nas fenomenalno ugostili Osječki zagonetači na čelu sa Josipom Dubrovićem i Vinkovaca. Na putu od Zagreba prema Osijeku održano je prvo od dva takmičenja: Enigmatski vlak. Zagonetači su 90 minuta rešavali razne zagonetke (ukrštenice, skandinavke, rebuse i druge mozgalice). Po dolasku u Osijek zagonetači se smeštaju u hotel Mursa i sledi kratki predah do drugog takmičenja: Fallerovog zagonetačkog memorijala, koji je takođe trajao 90 minuta. Kasnije, na svečanoj večeri bilo je proglašenje pobednika i podela prigodnih nagrada. Pobednici oba takmičenja bili su riječki zagonetači. Ekipa "Natoševića" zauzela je solidno 4. mesto od 9 ekipa.
Drugi dan, u nedelju 22.04. je bila organizovana poseta osječkoj Tvrđi. Uz stručno vodstvo zagonetači su saznali istoriju Tvrđe i neke nepoznate zanimljivosti. Put je nastavljen prema Kopačkom ritu. Tamo su upoznali istoriju dvorca Tikveš, pogledali film o prirodnim lepotama Kopačkog rita, te krenuli na kratko putovanje brodom.
Prekrasni izlet je završen ručkom na seoskom imanju u selu Kopačevo. Učesnici ove manifestacije su se vratili u Osijek i krenuli neki vlakom, neki autobusom, a neki vlastitim prevozom svojim kućama uz obećanje da se vidimo na sledećem enigmatskom druženju. Detaljan opis našeg putešestvija po Hrvatskoj možete videti ovde.

Dejanov kutak (31)

Dejan današnjom vrlo originalnom idejom daje podršku štrajku zdravstvenjaka.

УДРУЖЕЊУ ЕНИГМАТА „ВУК КАРАЏИЋ“ – БЕОГРАД

Поштоване колеге срдачно вам честитам двадесетпетогодишњицу постојања и рада удружења, честитам на досадашњим значајним резултатима и желим пуно успеха у будућем раду. Мој скромни допринос обележавању овог значајног датума је тродимензионална укрштеница посвећена овом јубилеју. Енигматски поздрав од Драгана Г. Ристића из Сурдулице.

недеља, 22. април 2012.

"Enigmatski vlak" još traje

Učesnici "Enigmatskog vlaka" danas u turističkoj poseti "Kopačkom ritu". Ovih dana očekujte dosta lepih informacija. Za sada ocena pet plus.

уторак, 17. април 2012.

Dejanov kutak (30)

Rebus za danas je Dejanovo viđenje stvarnosti u Srbiji i ovo je ujedno njegov doprinos izbornoj kampanji.

субота, 14. април 2012.

HRISTOS VOSKRESE

Vaskrs je praznik vere u bolju budućnost i ljubav prema bližnjima. Ovogodišnja proslava Vaskrsa neka nas podseti da kao najveće vrednosti negujemo toleranciju, ljubav, solidarnost, želju za napretkom i stvaranjem društva u kojem će svi ljudi dostojanstveno živeti. Svim koleginicama, kolegama i posetiocima bloga želim srećan Vaskrs.

ENIGMATSKI VLAK

Preuzeto s Adnanovog bloga:
Približilo se vrijeme održavanja tradicionalne proljetne zagonetačke manifestacije poznate pod imenom Enigmatski vlak. Ove godine bit će to dvadesetosmi Enigmatski vlak, a prema odluci Zagonetačke sekcije Vazak Kulturno-umjetničkoga društva Hrvatskih željeznica - Varaždin održat će se 21. i 22. travnja na relaciji Zagreb-Osijek.
Više informacija možete saznati ovde.

уторак, 10. април 2012.