уторак, 31. јануар 2012.

Dejanov kutak (19)

Evo za danas jednog rebusa u stripu. Pošto se Dejan oko ove ideje konsultovao sa Slavkom, on je odmah u svom maniru dao rebusno reagovanje.


Tako da danas objavljujemo oba rebusa. Ugodna Vam zabava.

недеља, 29. јануар 2012.

Jovanov enigmatikum (6)


Nekada smo u zagrebačkom "Kvizu" objavljivali radove pod nazivom "sastavite križaljčicu", u kojima je od datih riječi te imena i prezimena neke poznate osobe trebalo sastaviti kvadratnu (5x5, 6x6) ili pravokutnu križaljku (4x5, 4x6, 4x7, 4x8, 5x6, 5x7) bez crnih polja. U takvim sastavima ime i prezime su obično ukršteni (osim kad nemaju ni jedno zajedničko slovo), a sve riječi trebale bi biti opštepoznate, no to nije uvijek lako postići.
Ako ukrštamo npr. ime i prezime ALISA MARIĆ, IRENA PAPAS ili MILAN RAKIĆ, onda vjerovatno možemo dobiti križaljčicu 5x5 sa svim poznatim riječima, ali ako izaberemo ime i prezime poput ĐORĐE LJOLJIĆ (generalni sekretar Saveza hokeja na ledu Srbije), FRANJO KUHAČ (hrvatski kompozitor) ili ŽIVKO ČINGO (makedonski književnik), uspjeh je sastaviti bilo kakvu korektnu križaljku u kojoj neće biti baš sve "nenormalne" riječi. Ipak, treba pokušavati i s takvim imenima i prezimenima. Kad se ukrste, njihova se slova ponekad baš zgodno rasporede tako da se mogu dobiti lijepe križaljčice.
Osim tipa "sastavite križaljčicu", takvi se radovi mogu objavljivati i kao "križaljčice umetaljčice", u kojima su već upisana sva slova, a treba pronaći osobu čijim se imenom i prezimenom križaljka može dovršiti. A umetaljčice u ovom nastavku "Enigmatikuma" mogu se dovršiti imenima i prezimenima dvojice križaljkaša, jednog (starijeg) iz Srbije i jednog (mlađeg) iz Hrvatske.

субота, 28. јануар 2012.

Три финала, боже хвала!!!

Они су понос нације! Сутра можемо уживати у три финала наших спортиста. Навијамо за Ђоковића против Надала, ватерполисте против Црне Горе и рукометаше против Данске!

уторак, 24. јануар 2012.

Dejanov kutak (18)

Dejan je za danas pripremio još jedan interesantan rebus "po redu vožnje". Evo da Vam malo skrenemo pažnju da postoji veza između postavke i rešenja. Naime, glava osobe pripada aktuelnoj ambasadorki Amerike.

петак, 20. јануар 2012.

Jovanov enigmatikum (5)

Vjerovatno nikome na ovom blogu ne treba objašnjavati da nazive datih biljnih vrsta treba pomaknuti ulijevo ili udesno, ali tako da se okomito dobiju nazivi još nekoliko biljnih vrsta. Koliko? Pola od onoga koliko ih je ukupno zadano.

четвртак, 19. јануар 2012.

DOBAR MARKETINŠKI POTEZ

U beogradskom "Blicu" ("najtiražnijem listu u Srbiji"), u izdanju za Vojvodinu 12. januara, objavljen je tekst o kikindskoj enigmatici. Tekst je napisala Rada Šegrt, s kojom su Zlatan Pupezin i Slavko Bovan razgovarali uz kaficu nekoliko dana pre Nove godine.
U tekstu se govori o Kikindi, kao domaćinu ovogodišnjih 12. SES, "mamutskoj" ukrštenici i kikindskim enigmatičarima.

Sve pohvale za njih dvojicu, jer ovo je pravi primer kako marketinški treba pripremati teren za neku manifestaciju

уторак, 17. јануар 2012.

Dejanov kutak (17)

Evo za danas jednog interesantnog rebusa koji je rezultat zajedničkog rada Baneta Nikića i Dejana Minića.

понедељак, 16. јануар 2012.

уторак, 10. јануар 2012.

Dejanov kutak (16)

Za ovaj utorak sam pripremio jedan infinitivni rebus. To je novitet u svetu rebusa i prvi ga je predstavio izuzetni sastavljač rebusa Milan Sečujski iz Novog Sada. Moram da priznam da mi je bio čudan takav pristup prikazivanja radnje u postavci rebusa, ali mi se vremenom sve više čini da ima opravdanja za postojanje ove forme rebusa. Ovo je moj skromni doprinos afirmaciji infinitivnog rebusa. Šta vi mislite o tome?

понедељак, 9. јануар 2012.

RAJ U "DRINSKOJ OAZI"

O lepoti reke Drine ispisano je mnogo redova u književnosti, pesmama i turističkim katalozima, ali za potpun doživljaj njenih čari neophodno je doći na njene obale i uživati. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, očuvanoj prirodnoj sredini i tradicionalnom gostoprimstvu stanovništva, seoski turizam u Podrinju i malozvorničkoj opštini razvija se iz godine u godinu.

Ako krenete poznatim magistralnim putem Šabac – Loznica - Mali Zvornik - Bajina Bašta, na 17 - tom kilometru od Malog Zvornika ka Ljuboviji, tik uz magistralu u selu Velika Reka, naićićete na "Drinsku oazu". Divno mesto namenjeno ljubiteljima odmora i ribolova, 3 km od živog toka reke Drine sa prosečnom dubinom vode od 8 m, koji mogu uživati na najlepšoj obali Drinskog Zvorničkog jezera.

Objekat ima pet kombinovanih soba i može da primi 15 osoba, tri-četiri porodice. Kompleks se nalazi na površini od 20 ari, podzidana je obala u širini placa, izgrađeno pristanište za sportski čamac koji se koristi za ribolov ili vožnju Drinom.
Smeštaj je udoban u apartmanu i spavaćim sobama sa francuskim ležajevima i pogledom na jezero. Uz smeštaj, gostima je na raspolaganju opremljena kuhinja sa trpezarijom i posuđem, dnevni boravak sa televizorom, velika natkrivena terasa, otvoreni bazen, đakuzi, spoljni tuš, ležaljke, suncobran, ljuljaška, kao i pečenjara sa svim sadržajima i opremom.

Ovo je ukratka prezentacija kompleksa koji će biti domaćin ovogodišnje 14. Enigmatske kolonije.
Više o "Drinskoj oazi" možete videti ovde.
Smeštaj za dva noćenja, uz korišćenje svega navedenog, je 2.000,00 dinara (20 eura).
Ishrana će biti organizovana na licu mesta, a u pripremi hrane učestvovaće svi kolonisti.
Očekujem Vaše komentare!

недеља, 8. јануар 2012.

Bezobrazni krumpir

Od kolege Hudolina dobili smo tekst i fotografiju koje je objavio u našičkim novinama "Slavonsko oko", za koje je pripremao 3 stranice enigmatike (velika tematska skandinavka, čitetelji u liku križaljke, osmosmjerka, eko križaljka, ilustrirani anagram, anagramni rebus...).
Ovaj "vulgarni" krumpir snimio je kako kaže pre nekoliko godina.


Ovakve ilustrovane anagrame je našički list objavljivao na svojim enigmatskim stranicama.

Bolmanski vertep

U komentarima uz članak objavljen na ovom blogu 30. XII. 2010. godine spomenut je i vertep. Prenosimo članak Jovana Nedića s web-stranice Mirovne grupe Oaza (www.oaza-bm.hr) o vertepu, koji se u njegovom rodnom selu Bolmanu i danas nosi.

Na Badnjak, u šest sati uveče, kad se oglase crkvena zvona, u baranjskom selu Bolmanu domaćini unesu slamu u kuću i ukućanima čestitaju Badnje veče riječima: "Dobarveče, sretno vam badnje veče", na što mu oni odgovore: "Živ i zdrav bio!" Potom domaćin slamu stavi pod "astal", a domaćica nekoliko slamki i nešto sitnog novca stavi "nastal" (na stol) i prekrije ga "stoljnjakom" te postavi za večeru. Jede se "posni gra" i posebno ispečeni "lebac" koji se zove "zdravlje". Poslije večere ukućani se zaslade orasima i "dunstom" (kompotom).
U isto vrijeme seoski dječaci počnu od kuće do kuće nositi vertep. Običaj nošenja vertepa u nekim baranjskim selima poznat je od davnina. U Bolmanu se taj običaj održao do današnjih dana i nikad se nije prekidao. Evo kako nošenje vertepa opisuje Milan Dvornić u knjizi "Oj, Vidovo, Vidovo" (2008):
Učesnici u vertepskoj igri su školska djeca, dječaci, obično njih šestorica. Jedan je car Irod, trojica su mudraci – Gašpar, Valtazar i Melhior i dvojica čobani – gube. Car Irod i mudraci obučeni su u crkvene stihare. Na glavama nose kape od kartona, ukrašene krstom, mjesecom i zvijezdama, a u rukama nose sablje, najčešće drvene. Gube obuku preokrenute kožuške, na glavi nose šubare, u rukama čobanski štap – kuku i klepetušu. Neki naprave i brade od kučina, a u ustima drže lule. Sa sobom nose drvenu maketu crkve, a nekad su na dasci nosili "crkvicu" u kojoj je bila upaljena svijeća.
Svoj dolazak najave zvonom, pjevajući "Roždestvo". Kad uđu u kuću, izvode dramski dio vertepske igre, izgovaraju tekstove kako ih je sveštenik naučio. Po završetku čestitaju ukućanima Božić. Oni im za uzvrat daruju novac u kasu, a nekad su im darivali kobasicu ili komad pečenja u torbu. Negdje su im (Branjina) darivali kolač buzdovan, koji je za njih ispečen.
Kad obiđu selo, međusobno podijele sve što su dobili.

уторак, 3. јануар 2012.

Dejanov kutak (15)

Evo šta žena može da učini od čoveka. Kad je videla da joj se muž malo ugojio od slava i praznika, momentalno ga naterala da očisti celu kuću.