четвртак, 30. децембар 2010.

ZAGONETKA broj 2 u prodaji

Од четвртка 30. децембра 2010. године на свим киосцима у Србији можете купити други број енигматског листа "ЗАГОНЕТКА" који се штампа на 52 стране великог формата на рото папиру са колорним корицама. Лист доноси 52 стране врхунске енигматике, са мноштвом скандинавки и укрштених речи, а ту су и друге енигматске загонетке(осмосмерке, анаграми, пирамиде, магични ликови...). Цена је више него популарна, само 60 динара.

недеља, 26. децембар 2010.

NOVOGODIŠNJA ČESTITKA















Svim kolegama i koleginicama, prijateljima bloga srećne nastupajuće praznike, uspešnu enigmatsku Novu 2011.godinu i srećne Božićne praznike želi predsedništvo "Natoševića".

среда, 22. децембар 2010.

RADOVI KOLEGA (11)



















Imenjak kanadskog kantautora Brajana Adamsa (još uvijek) ne živi u Neoplanti (tj. Novom Sadu), ali gdje onda živi? To će, nadamo se, otkriti posjetioci ovoga bloga. Autor zagonetke Jovan Nedić za sada ne daje nikakve pomoći, osim informacije da traženi grad približno ima stanovnika koliko i – Novi Sad.

среда, 15. децембар 2010.

HVALIM SE

Lani sam od Opštine Kikinda dobio Godišnju nagradu (dodjeljuje se za pojedince i kolektive koji postignu izuzetne rezultate, a obično je 5-6 dobitnika) i bio sam izuzetno ponosan jer mi u povelji piše da sam je zaslužio zbog izuzetnih rezultata postignutim na polju ENIGMATIKE. Koliko je meni poznato, to je PRVO priznanje za enigmate ove vrste.

I tako, veselim se ja godinu dana, kad prije 2-3 dana do mene stiže vijest da sam i ove godine dobio Godišnju nagradu (kao član pobjedničke ekipe iz Kviza gradova Srbije, emitovanog na TV Fox, kada smo u konkurenciji 32 grada pobjedili, dobili nagradu od 20.000 evra od koje smo dali 10000 evra za kupovinu sanitetskog vozila za kikindsku bolnicu).

Pa ljudi je li to mogućeeeeeeee, ludnica, Bovan.... (kako bi kazao pok Mladen Delić).
Prilično sam siguran da Godišnju nagradu grada Kikinde niko nije dobio dva puta, a 100% sam siguran da to niko nije ostvario dvije godine uzastopno (a uz to u nama dragoj djelatnosti - ENIGMATIKA i sl).
Veoma sam srećan ( i zbog sebe, a i zbog enigmatike). Uručenje će biti 30.12., ali televizije (lokalne) i novinari (i lokalni i oni drugi) već navalili...

Ponosni Slavko.

среда, 8. децембар 2010.

RADOVI KOLEGA (10)



















Kolega Branko Milovanović nam šalje jedan KRIPTOGRAM koji će možda malo razburkati monotoniju na blogu!

петак, 3. децембар 2010.

TУЖНА ВЕСТ

Тужан дан за српску енигматику. Обавештавамо све чланове ЕД "Натошевић", пријатеље блога и љубитеље енигматике, да је данас после дуге и тешке болести у Србобрану преминуо наш члан, професор математике, Милан Милин.
У овом тренутку веома је тешко објаснити шта је Милин значио у свету енигматике. Он је био изузетан састављач "ситних" загонетака, један од наших најбољих анаграмиста свих времена.
Рођен је у Ади 1954. године. Основну школу и први разред гимназије завршава у Србобрану, а остале разреде у Математичкој гимназији у Београду. Дипломирао је на Природно-математичком факултету Београдског универзитета. Радио је у средњим школама у Врбасу, Жабљу, Ловћенцу, Лајковцу, Србобрану, Оџацима и Сомбору. Учесник је многобројних радних акција, а један од хобија му је била и вожња бициклом. Летње распусте је проводио на бициклу пропутовавши више пута бившу СФРЈ.
Први енигматски рад је објавио у загребачком "Вјесниковом квизу". Највише је састављао анаграме и ребусе, који су му били специјалност, затим пирамиде и клинове.

Члан је сомборског Енигматског друштва "Др Ђорђе Натошевић" од оснивања 1988. године. Учествовао је на југословенским сусретима енигмата у Пакрацу, Бохињу и Пули, на свим Енигматским колонијама у Сомбору (чак и ове године када је већ водио борбу са тешком болешћу), Сусретима енигмата Србије, као и на већем броју састављачких и решавачких конкурса, освајајући увек висок пласман.
Свако ко је познавао Милана Милина памтиће лепе тренутке проведене с њим.Он је сам по себи био енигма, веома духовит и оштроуман човек.
Сахрана Милана Милина је сутра на православном гробљу у Србобрану у 14 часова.
Нека му је лака црна земља, нека почива и миру и вечна му слава!

Ево неколико Миланових маестралних остварења:

ФРОНТ ТИ СТВОРИО ПАРЕ (ратно профитерство)
РАТ СА ТОЛИКО ВЕЛИКИХ НАЦИЈА (антихитлеровска коалиција)
НАКАРАДНО БЛИСКИ (балкански народи)
ПЕНДРЕКОМ КРОТЕ МАСЕ (демократске промене)
ФАЛИ ИМ ДАР, СНИМАЈУ ЕКСТРА КИЧ (америчка филмска индустрија)
ДОБРА ТРКА ГОНИ МАСЕ (београдски маратон)
ЕВО ПИТАШЕ НАЦИЈЕ И ОДЕ СФРЈ (федерација више не постоји)
ОВО РУСКА ЛЕКЦИЈА ОБРТА (октобарска револуција)
ТВОЈА ИСКРА И ПЛАМ (олимпијска ватра)
И НАСТАДЕ НЕВОЉА ЗА ПЛОВКЕ (сезона лова на дивље патке)