четвртак, 30. септембар 2010.

НОВИ ЕНИГМАТСКИ ЧАСОПИС



















Од петка 01. октобра 2010. године на свим киосцима у Србији можете купити први број енигматског листа "ЗАГОНЕТКА" који се штампа на 52 стране великог формата на рото папиру са колорним корицама. Лист доноси 52 стране врхунске енигматике, а цена је више него популарна, само 60 динара.

субота, 25. септембар 2010.

RADOVI KOLEGA (5)

PIRAMIDALNA REČENICA

Ova je piramida sastavljena po uobičajenim pravilima, dakle svaki sledeći pojam dobija se iz prethodnog dodavanjem jednog slova i anagramiranjem svih slova. No, ona nema uobičajene opise, nego je u svako polja upisan po jedan broj po principu: isto slovo – isti broj. Zadatak rešavača je da rekonstruišu piramidu, znajući da svi pojmovi, od prvog (jednoslovnog) do poslednjeg (sedmoslovnog), čitani tim redosledom, čine jednu upitnu rečenicu. Kako su svi pojmovi delovi jedne rečenice, neke imenice nisu u prvom padežu, a neki glagoli nisu u infinitivu.

Autor ove piramidalne rečenice je Jovan Nedić. Rešenje nije poznato ni "gazdi" ovog bloga pa se i on može uključiti u rešavanje, a anagramisti mogu anagramirati što im volje, od naziva zagonetke (piramidalna rečenica), do njenog rešenja.

четвртак, 23. септембар 2010.

RADOVI KOLEGA (4)

Pošto ste se kao što vidim "razbudili" i veoma brzo rešili prethodni zadatak, vreme je za nešto tvrđi orah, jer volite teže zagonetke.
Naš kolega Branko Milovanović poslao nam je upravo jedan takav rad. Pred vama je TEŽAK FUDBALSKI KRIPTOGRAM ZA UP(ORNE) REŠAVAČE. Pa ko voli nek izvoli!

понедељак, 20. септембар 2010.

MOJI RADOVI (2)

Dok se kolege sastavljači ne "razbude" evo jednog mog laganog rada za zagrevanje. Najbržeg rešavača očekuje pretplata na enigmatski časopis "Zagonetka", čiji 1. broj uskoro izlazi iz štampe.

TRAŽI SE REČ
Upisivanjem nedostujućih slova u devet vodoravnih reči dobićete naziv filma Sandre Bulok.

субота, 18. септембар 2010.

RADOVI KOLEGA (3)

Naš kolega Branko Milovanović poslao nam je veoma zanimljivu i tešku ukrštenicu. Koliko mi je poznato ovakva ukrštenica se nije pojavljivala u srpskoj enigmatici.

UKRŠTENICA SABIRALJKA

Pred vama je ukrštenica sa dva ucrtana crna polja, a za pomoć su na prava mesta upisana 4 slova. Na kraju svakog vodoravnog i uspravnog reda je polje sa upisanim brojem. Sva uvrštena slova imaju, pojedinačno, svoju vrednost. Ako saberemo vrednost svih slova u pojedinom retku ili stupcu moramo dobiti sumu koja je navedena na kraju toga retka ili stupca.

A=1, V=2, G=3, D=4, E=5, I=6, K=7, L=8, M=9, O=10, P=11, R=12, S=13, T=14.

субота, 11. септембар 2010.

KIKINDSKI MAMUT

Danas je održana manifestacija Mamutfest u okviru koje je predstavljena mamutska ukrštenica. Kiša je pokvarila planove da se mamutovka izloži na Gradskom trgu gde bi je rešavali zainterseovani građani. Ukrštenicu su rešavali uglavnom gimnazijalci u hodnicima Narodnog muzeja.

U enigmatskoj terminologiji svaka neuobičajno velika ukrštenica naziva se mamutskom, ali mamutska ukrštenica koju su Kikinđani rešavali u okviru „Mamutfeta“ s pravom nosi ovaj naziv.

Na poziv Slavka Bovana, odazvali su se najpoznatiji zagonetači sa Balkana koji su, zajednički, napravili ukrštenicu dugu preko 60 metara. Svoje segmente ove ogromne ukrštenice, koja je povezana preko pojma „KIKINDSKI MAMUT“ poslali su ukršteničari iz Slovenije, Hrvatske, oba entiteta Bosne i Hercegovine, Makedonije, Italije i Srbije. Ukrštenice su rađene na srpskom, hrvatskom, bosanskom, slovenačkom, makedonskom i engleskom jeziku.

недеља, 5. септембар 2010.

RADOVI KOLEGA (2)

Evo jednostavnog recepta za zabavu: dobro promešajte šestoslovke levo, uvek dosolite tri (već upisana!) slova i dobićete - novih sedam devetoslovki! Uslast!
Ova zanimljiva ANA-ISPUNJALJKA stigla nam je iz enigmokuhinje našeg člana Jovana Nedića.

среда, 1. септембар 2010.

RADOVI KOLEGA (1)

Mom pozivu na "saradnju" za blogu prvi se odazvao veliki prijatelj "Natoševića" iz Ljubljane Branko Milovanović.
Sledite njegov primer i počnite sa slanjem vaših ostvarenja.



MAGIČNI ŠTIT 6x14
Rasporedite pojmove iz popisa, tako da u posebno označenim poljima dobijete ime i prezime vojvođanskog lekara, prosvetnog radnika, pedagoga i enigmate.
BOLOVA PIRAMIDA, IRINA MIKITENKO, MARIJA VALEVSKA, SEKULARIZOVATI, SILVANA MANGANO.