петак, 23. јул 2010.

БЛОГ НАСТАВЉА СА РАДОМ

Поштоване колеге и пријатељи блога. Ево после скоро двонедељног одсуства због селидбе враћам се редовним обавезама и активностима. Данас сам тек добио прикључак интернета на новој адреси (Мите Поповића 4/2 I/3), тако да можемо наставити са комуникацијом. Пошто видим да је Еро послао анаграме на одабир, било би добро док је та активност у току да се сви заједнички потрудимо да поново "оживимо" овај блог. Да не заборавим имам и нови број мобитела 069 554 0370.

МАМУТСКА УКРШТЕНИЦА

Narodni muzej Kikinda poziva enigmate da se uključe u pravljenje mamutske ukrštenice i tako dodatno obogate sadržaj „Mamut festa“, manifestacije koja se tradicionalno održava početkom septembra.
Mamutska ukrštenica je poznat pojam u enigmatici, kojim se nazivaju ukrštene reči velikih dimenzija. Mi nameravamo da, uz pomoć većeg broja enigmata, napravimo što je moguće dužu ukrštenicu koja bi se sastojala od niza pojedinačnih sastava povezanih pojmom KIKINDSKI MAMUT.
Dakle, cilj je da okupimo veliki broj enigmata, napravimo veliku (i kvalitenu) ukrštenicu koja će biti rešavana javno u okviru „Mamut festa“.

Propozicije:
1. Potrebno je napraviti SKANDINAVKU veličine 21x8 (bruto sa opisnim poljima) odnosno 20 x 7 neto, s tim što je jedno slovo (M) urezano u opisno polje. U srednjem (dakle četvrtom) redu upisano je MAMUT (s kraja levo, s tim što je M usečeno u opisno polje) i KIKINDSKI (na kraju desno). Dakle, u srednjem redu je sledeći raspored: MAMUT, crno polje, pet polja koja mogu biti bela ili crna, crno polje, KIKINDSKI.
2. Autori samo biraju jezik na kojem će sastaviti ukrštenicu, i dosledno će primenjivati uobičajena pravila za enigmatseke radove rađena na odabranom jeziku.
3. U konkurenciju za nagrade ulaze sve ukrštenice sastavljene na jezicima nastalim iz nekadašnjeg srpskohrvatskog-hrvatskosrpskog jezika.
4. Posebna priznanja mogu dobiti i autori ukrštenica urađenih na drugim jezicima (makedonskom, slovenačkom, mađarskom, romskom, engleskom...).
5. Autor se potpisuje punim imenom i prezimenom, a podaci koje je još potrebno poslati su: godina rođenja, mesto stanovanja, država i jezik na kojem je sastavljena skandinavka. Fotografija autora nije obavezna, ali je poželjna.
6. Svaki autor može poslati neograničen broj skandinavki, na jednom ili više jezika (ali pazite da se u jednoj ukrštenici koristi samo jedna jezička varijanta)
7. Sve ispravne skandinavke nadovezivaće se jedna na drugu (preko pojma KIKINDSKI MAMUT) po redosledu prispeća.
8. Krajnji rok za slanje: 1. septembar 2010. (ali zbog specifičnosti obrade, bilo bi dobro skandinavke slati znatno ranije).
9. Skandinavke treba opisati na neki od uobičajenih načina za opisivanje.
10. Ukrštenice se šalju na adresu koordinatora: Slavko Bovan, Gavrila Principa 11, 2300 Kikinda, Srbija, ili na slavkobovan@yahoo.co.uk
11. Najuspešnije sastave ocenjivaće stručni žiri, a biće nagrađeno nekoliko najuspešnijih ukrštenica, ako i autor koji pošalje najviše skandinavki.
12. Planiramo da sve ukrštenice štampamo u posebnoj knjizi, koju bi dobili svi autori.
13. Pravo učešća imaju svi zainteresovani enigmati, dakle i afirmisani autori, ali i potpuni amateri. Da bi skandinavka bila deo MAMUTSKE potrebno da ispunjava uobičajene enigmatske standarde.


Drage kojege,
Gore je oficijelni poziv za učešće u pravljenju mamutske ukrštenice. Sledi kolegijalni poziv i s moje strane.

Dogovorio sam sa rukovodstvom kikindskog muzeja da ova akcija postane tradicionalno druženje enigmata u Kikindi, pa ću te, stoga, zamoliti da daš svoj doprinos kako bi ova prva „probna“ varijanta uspela. Očekujem pozitivne reakcije kolega i veliki broj skandinavki. Pošto je rok relativno kratak, u pozivu nisu navedene nagrade koje su namenjene autorima, jer sve nije do kraja dogovoreno sa organizatorima, ali po prvim obećanjima nagrade ne bi trebalo da budu loše. O nagradama ću vas naknadno obavestiti. Isto tako, planirano je da najuspešniji autori budu gosti Kikinde u vreme „Mamut festa“.
Za sve pitanja stoji vam na raspolaganju moja mail adresa.
Sve kolege koji za to imaju mogućnosti, zamoliću da ovaj poziv objave u svojim listovima ili na svojim sajtovima i da ga pošalju enigmatima iz svog adresara.
(Ero)

понедељак, 12. јул 2010.

Ажурирање адресара енигмата чланова ЕСС

Пошто је у току активност ажурирања адресара ЕСС, моле се колеге енигмати, ако је дошло до измена, да доставе своје нове податке који се односе на адресе, функције, телефоне фиксне и мобилне, мејл адресе и остало.

Измене послати на адресе и телефоне чланова председништва ЕСС.

Нови, ажурни адресар биће на располагању у папирној и електронској форми на 10. СЕС у Крагујевцу.

недеља, 4. јул 2010.

ТРОДИМЕНЗИОНАЛНОСТ

Посебан део на недавно завршеној Колонији посвећен је тродимензионалности. Наиме, први пут на једном енигматском скупу код нас представљена је тродимензионална укрштеница. У досадашњем раду из ове области највеће резултате је дао професор Драган Ристић из Сурдулице, који је према досадашњим сазнањима прву тродимензионалну укршетеницу у Србији објавио 1996. године. Он је поздравио све учеснике 12. Енигматске колоније и том приликом рекао пар речи о овој врсти загонетке. По доласку у Дом ученика колега Ристић је први на таблу намењену радовима учесника Колоније прикачио пригодну укрштеницу. Позвао је све учеснике који су радили у овој области и објављивали радове на ову тему тродимензионалности, без обзира о којој се врсти загонетке ради, затим они који прате ову област и који имају било каква сазнања о досадашњим остварењима на плану тродимензионалности загонетака, као и они који својим прилозима на било који начин могу да допринесу да се ова област што боље обради и расветли, да се што пре јаве и дају свој допринос у реализацији ове енигматске приче о овом специфичном начину енигматског изражавања.

Професор математике, директор основне школе, потпредседник општине Сурдулица, трасирао и развијао тродимензионалност у Србији, аутор и уредник два листа.

У Сурдулици је завршио Основну школу "Јован Јовановић Змај" и Електротехничку школу
"Моша Пијаде". Студирао је на Природно – математичком факултету у Новом Саду, где је дипломирао 1976. године, добивши звање дипломираног математичара – професора математике.
Као професор математике радио је у Пољопривредно – шумарској школи "Јосиф Панчић" и Техничкој школи "Никола Тесла" у Сурдулици. Био је веома друштвено активан и радно
ангажован. Између осталог, био је секретар СИЗ – а основног образовања у Сурдулици, председник Туристичког савеза и директор друштвеног предузећа "Vlasina – Tours", као и у једном мандату потпредседник Општине Сурдулица. Обављао је и функцију директора Основне школе "Вук Караџић" (од оснивања), једне од највећих основних школа на југу Србије. Овде је директоровао пуних 15 година и са овог места је и отишао у пензију.
Учесник је у писању и директно је омогућио и помогао издавање књига "100 година школе у Сувојници" и "60 година школе у Биновцу и Калабовцу". У завршној фази је и његова књигапод називом "Власински вук". Између осталог он је и ловац, риболовац, радио – аматер, еколог, горан, туристички радник и хуманитарни радник (био је и секретар Црвеног крста Општине Сурдулица). За свој разноврстан рад и показане резултате више пута је одликован и награђиван.
Нарочито се истицао у раду са школском децом и омладином. Ожењен је и са супругом Славицом има сина Александра.
Енигматиком је почео да се бави 1970. године и прве радове је објављивао у локалном листу "Сурдуличке новине". Радове је публиковао у разним енигматским и неенигматским листовима и часописима. Нарочито интересовање је имао за школске листове: "Срећни дани", "Осмех", "Вуковац" . . . У овим издањима локалног или регионалног карактера, објављивао је своје радове или уређивао стране примерене узрасту. Истакао се и у уређивању енигматског подлиска у "Школским бисерима", листу за ученике основних школа у Црној Гори.
Посебан допринос дао је сурдулучком крају на плану математичке и енигматске едукације ученика.
На енигматском плану веома је разноврстан и подједнако добро ради различите врсте енигматског изражавања. Године 1980. почео је да развија нови облик укрштених речи – тродимензионалне укрштенице, када му није било познато да ли се неко до тада бавио тиме и да ли је код нас било аутора на плану енигматског изражавања и три димензије. Прве тродимензионалне укрштенице објављује у броју 1 енигматског листа "Разбибрига"1996. године. Издавач је био ДГИП «Нова Југославија» из Врања, а Драган Ристић је аутор овог листа, као и главни и одговорни уредник. Године 1998. он прави и објављује специјализовани часопис "Тродимензионалке", у коме је такође аутор и главни и одговорни уредник. Овога пута издавач је била Основна школа "Вук Караџић" из Сурдулице. За оба наведена листа критике су биле веома повољне. У међувремену је усавршио начин састављања и приказивања тродимензионалних укрштеница у разним облицима и величинама. Радио је и на другим енигматским врстама прилагођавајући их новом правцу тродимензионалности, који је сам трасирао и развијао, користећи малобројна искуства других енигматских стваралаца, који су се до сада више симболично и спорадично бавили овом облашћу.
Члан је београдског Енигматског клуба "Нова загонетка".