субота, 27. фебруар 2010.

ВАНРЕДНА СЕДНИЦА "НАТОШЕВИЋА"

Данас је у клупским просторијама, "Ресторанчићу", одржана ВАНРЕДНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЕД "Др Ђорђе Натошевић". Седници су присуствовали чланови Друштва: Мирко Ранчић, Милутин Тепшић, Никола Живановић, Милутин Мрдак, Данило Секулић, Душан Јањић и Жељко Димовић. Скуп су поздравили и пожелели срећан рад следећи чланови "Натошевића": Славко Бован, Жарко Пинтарић, Аница Милошев и Софија Нецин.
После утврђивања предложеног дневног реда и избора радног Председништва, записничара и оверача записника, уследио је извештај Председника Друштва са ванредне седнице Скупштине ЕСС, одржане прошле недеље у Београду. Уследила је дискусија по осталим тачкама дневног реда, где се причало о пререгистрацији ЕД и изради новог Статута, јавном конкурсу за добијање средстава из буџета града, предстојећој 12. Енигматској колонији у Врњачкој бањи, наградном конкурсу у састављању "Насловних анаграма", питању дисциплине члана Председништва и осталој "текућој проблематици".

среда, 24. фебруар 2010.

ПОРУЧИТЕ ГАРНИТУРУ

Драге колеге договорена је цена са сомборском штампаријом о изради квизовкашких гарнитура. Она износи 750,00 динара. Зависно од количине наруџби могуће је да се цена још мало коригује. Гарнитура ће садржати: две табле (за квизовку и супер-квизовку), комплет слова (пластифициран), кесицу за слова, правила о играма. Поручите одмах мејлом - enigmoteka@nadlanu.com или СМС-ом на број 063 554 037.
Почеле су стизати прве пријаве за 12. Енигматску колонију у Врњачкој бањи.

недеља, 21. фебруар 2010.

ДАН ЕНИГМАТА СРБИЈЕ

У просторијама Шаховског савеза Србије одржана ВАНРЕДНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЕСС, уз присуство 29 енигмата, који су овом приликом обележили Дан енигмата Србије. Скуп је започео одавањем поште преминулим колегама Марку Марићу и Олафу Љубибратићу. Битне ствари о којима се причало су израда енигматских легитимација (задужен Воја Додевски да предложи графички изглед) и пререгистрација ЕСС и његових чланица (контакт особе Владимир Шарић и Радојица Јовичић). Уследили су узвештаји о раду комисија ЕСС-а. Усвојен предлог комисије за популаризацију енигматике међу најмлађима да се покрене енигматски лист за ученике основних и средњих школа. Потврђено да ће се јубиларни 10. СЕС одржати у Крагујевцу од 27.-29. августа (домаћин Ацо Јанковић). Договорен оквирни програм 12. Енигматске колоније у Врњачкој бањи од 09.-11. априла (контакт особа Жељко Димовић). У оквиру колоније биће одржано 2. Првенство Србије у супер-квизовци, а у оквиру 10. СЕС-а 1. Првенство Србије у великој квизовци (прво ће бити одржана три полуфинална турнира у Сомбору, Београду и Ваљеву са којих ће се 8 играча пласирати на финални турнир у Крагујевцу). О овоме и осталим закључцима са данашњег скупа опширније у наредном периоду, на блогу и сајту ЕСС.

петак, 19. фебруар 2010.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ

Док се анаграмисти загријавају за трећи круг, ево мало "антике": слажући неку архиву нађем ову фотографију: ја између енигматског генија и великог човјека пок. Др Зорана Зељковића и пок. Милана Јеленковића. Дечко лијево, помало замишљен, као да је забринут за своју енигматску будућност, још је користио чешаљ! Иако је сада "маскиран" протеклим годинама, није тешко погодити ко је тај енигматски манекен! Мислим да је ово било на прослави 5 година излажења "ХУПЕРА". Била су то права времена. Данас смо дочекали да се неки маргиналци питају за нешто што ни сами не знају шта је и мисле да су главни, а у срећна времена их није било нигдје!
(текст и фото: Мишо Живанић).

среда, 17. фебруар 2010.

НОВИ БРОЈ ДРУШТВЕНОГ БИЛТЕНА

Јуче је завршен нови број (33) Билтена Енигматског друштва "Др Ђорђе Натошевић", који ће бити дистрибуиран електронским путем свим колегама, а у штампаној форми ће бити уручен свим учесницима 12. Енигматске колоније.
Данас ми је мејлом стигла "Анаграмна 2009.", алманах анаграма објављених на српском језику у прошлој години, који је приредио Динко Кнежевић.
По девети пут заредом "Анаграмна" нас враћа уназад и бележи све до чега се могло доћи и што је важно за памћење. У овом алманаху се може сагледати како се радило и шта се постигло. Забележено је укупно 1654 анаграма (објављених), а томе треба додати и око 1500 анаграма са разних конкурса.
Динко заслужује све похвале и бесмислено је понављати колику вредност има ово што ради за српску енигматику и за неке нове генерације.

уторак, 16. фебруар 2010.

ВАНРЕДНА СКУПШТИНА ЕСС

У недељу, 21. фебруара 2010. године одржаће се ВАНРЕДНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ.
Седница ће се одржати у просторијама Шаховског савеза Србије, Београд, Нушићева 25/II, са почетком у 11,00 часова.




ПРЕДЛОЖЕНИ ДНЕВНИ РЕД:
1. Утврђивање дневног реда;
2. Одавање поште преминулим колегама Марку Марићу и Олафу Љубибратићу;
3. Избор радног Председништва, записничара и оверача за-писника;
4. Дан енигмата Србије;
5. Енигматска легитимација;
6. Пререгистрација ЕСС – а и његових чланица;
7. Извештаји о раду комисија ЕСС – а (за популаризацију енигматике међу
најмлађима, за нормативна акта ЕСС – а, за Интернетски сајт ЕСС – а и за
енигматско издаваштво) и утврђивање нових задатака;
8. Оцена 9. СЕС – а и припреме за 10. СЕС у Крагујевцу;
9. Питање дисциплине чланица ЕСС – а;
10. Предлози за сарадњу са Савезом загонетача Србије;
11. Завршни финансијски рачун ЕСС – а;
12. Остала текућа проблематика.

недеља, 14. фебруар 2010.

ЕРО НАЈУСПЕШНИЈИ

Конкурс ЕСС-а за награмисте био је продужен до 15. јануара 2010. године. Задатак је био саставити "чист" анаграм на тему: ДВАДЕСЕТПЕТА УНИВЕРЗИЈАДА У БЕОГРАДУ. Пристигло је 39 састава од 18 аутора. Највише састава (11) послао је Томислав Поповић, затим са 5 радова је учествовао Динко Кнежевић, а у конкуренцији су била и 3 састава Николе Пешића. По два рада послали су: Љубица Билаловић, Гордана Јовановић Шарић, Милосав Марјановић, Никола Петковски, Мирко Станковић, а са једним анаграмом су се надметали: Славко Бован, Жељко Димовић, Нада Живановић Шућур, Ацо Јанковић, Жељко Марковић, Милош Милићевић, Радомир Мићуновић, Борис Назански, Лука Павичић и Миодраг Тошић.
За потребе жирија, анаграми су били сложени по азбучном реду, према првим словима поставке, а без назнаке њихових аутора.
Не знајући имена аутора, радове је оцењивао жири у саставу:
01. МИЛОРАД ЖИВАНИЋ (МЖ), председник жирија,
02. ЈОВАН ВУКОВИЋ (ЈВ), члан жирија,
03. ЉУБИСЛАВ ДРАКУЛИЋ (ЉД), члан жирија,
04. МОМИР ПАУНОВИЋ (МП), члан жирија и
05. МИЛИЈА СТЕВАНОВИЋ (МС), члан жирија.
Сваки члан жирија, независно, по свом нахођењу, са листе од 39 састава, одабрао је 10 најбољих састава и вредновао их од 1 до 10 поена. Коначан редослед је утврђен простим сабирањем поена чланова жирија. У случају једнаког броја поена, предност је имао састав за кога је гласало више чланова жирија. Поене жирија добило је 22 састава.

Прво место са 46 поена добио је састав СЛАВКА БОВАНА из Кикинде:
ДА, ВАЗДА ВЕРУЈ У ИГРЕ И ПОБЕДЕ СТУДЕНАТА.
Друго место са 28 поена припало је МИРКУ СТАНКОВИЋУ из Челинца за рад:
ВЕРУЈ ДА ИГРЕ СТУДЕНАТА ПОБЕДЕ И ЗАВАДУ.
На трећем месту са 25 поена нашао се анаграм МИЛОША МИЛИЋЕВИЋА из Добоја:
ДРАГА ДЕВИЗА СТУДЕНАТА ЈЕ И ВЕРА У ПОБЕДУ.
Четврто место са 24 поена припало је саставу НИКОЛЕ ПЕТКОВСКОГ из Скопља:
А, ДА. ВЕРА У ПОБЕДУ ИГРЕ ИЗДВАЈА СТУДЕНТЕ.
На петој позицији са 19 поена нашао се анаграм ТОМИСЛАВА ПОПОВИЋА из Београда:
ВАЗДА ВЕРУЈ, ИГРА СТУДЕНАТА ИДЕ У ПОБЕДЕ.
Са 18 поена, шесто место је заузео рад ЖЕЉКА МАРКОВИЋА из Чачка:
А ЗДРАВЕ СТУДЕНТЕ УИГРАВАЈУ И ДА ПОБЕДЕ!

субота, 13. фебруар 2010.

СКУЛПТУРА "АЊА" У АПАТИНУ

Skulptura ANJA rad autora, poznatog novosadskog umetnika Nikole Simijanovića, inače velikog prijatelja „Natoševića“, našla je svoj prostor na keju u Apatinu, kod putničkog pristaništa i sa tog mesta pozdravlja Dunav i sve ljude dobre volje. Zeleni laserski zrak koji se, iz te stilizovane skulpture čaplje, pruža preko Dunava noćni je pozdrav vasceloj prirodi. Samo ime skulptura je dobila po devojčici ANJI P. izuzetno talentovanoj učenici trećeg razreda osnovne škole u Novom Sadu.
Luka za jahte, najsavremenija u Evropi ukrašena je bronzanom skulpturom NIKA, a luka bele flote kao simbol ima skulpturu od prohroma najsavremenije čelične legure, skulpturu koja se zove ANJA i predstavlja duhovni svetionik i ljubav prema prirodi. Naravno ANJA ima uslove da udje u Ginis rekorde jer visoka je 8060 mm, a širina u prečniku je 2000 mm ,a težina 1014 kg. Nismo našli podatke o većoj metalnoj skulpturi ptice.
Predsednik dr Živorad Smiljanić je želeo da i kroz umetnička dela označi trajanje i duhovne vrednosti ( pored svih privrednih) u gradu Apatinu.
Verujem, sudeći po skulpturama, slikama i uređivanju Apatina da gospodin dr Smiljanić sve čini da kroz umetnost obogati duhovni život građana za koje radi.

Nikola Simijanović, dramski i likovni umetnik u Novom Sadu, poznat je umetničkoj javnosti po monumentalnim skulpturama od Makedonije do Rusije i SAD-a.
Novi Sad je prvi postavio spomenik žrtvama rata (ŽAR PTICA) , rad ovog autora inače istaknutog zagovornika dobrog među ljudima i narodima.
Nakon izložbe u glavnom gradu Ukrajine Kijevu od državnog fonda kulture dobio je zlatnu medalju TARAS ŠEVČENKO, kao najviše umetničko priznanje koje akademija dodeljuje ukrajinskim umetnicima. Takođe je primio niz priznanja za stvaralaštvo na međunarodnim konkursima i izložbama.

СВЕ ЛАВ ДО ЛАВА

U žiriju za izbor deset najboljih anagrama drugog kola bilo je 27 sudija, veoma uglednih enigmata. I to kakvih sudijaaaaaaaa. Sve lav do lava. Mislim da u proseku imaju preko 40 godina enigmatskog staža. Članovi ovog velikog sudskog veća bili su Branislav Nikić, Željko Bilankov, Mile Janković, Miroslav Ligutić, Jovan Vuković, Vladeta Trivunac, Radojica Jovičić, Strahinja Vlajović, Momir Paunović, Milorad Živanić, Zlatan Pupezin, Robert Šimanović, Veljko Maksimović, Ilija Stančul, Gojko Mandić, Dragan Lojanica, Žarko Đugum, Vladimir Šarić, Miroslav Lazarević, Mirko Stanković, Mate Medvidović, Miro Šarić, Momir Vučenović, Amir Begović, Dejan Glišić, Milenko Mijatović i Miroslav Živković.
Imena kolega iz žirija garantuju da je žiriranje bilo objektivno i nepristrasno. Svim sudijama još jednom zahvaljujem i očekujem ih kao takmičare u trećem kolu.

четвртак, 11. фебруар 2010.

МИРКО ЗАДРЖАО ЛИДЕРСКУ ПОЗИЦИЈУ

Сомборски анаграмиста Мирко Ранчић се после веома узбудљивог 2. кола (зимског) "Насловњака" учврстио на водећем месту у генералном пласману. За петама су му Славко Бован, Љубица Билаловић и Зденко Цапан. Њих четворо објективно имају највише шанси за коначну победу на конкусу. Поред тога и ми остали морамо се максимално потрудити да им у наредна два кола "помрсимо" рачуне. Што више колега се укључи у такмичење, допринеће већем броју радова, а самим тим ће ова наша забава бити неизвеснија до самог краја.

Табела након 2. кола "Насловних анаграма":

1. Mirko Rančić, Sombor 19
2. Slavko Bovan, Kikinda 16
3. Ljubica Bilalović, Sarajevo 13
3. Zdenko Capan, Karlovac 13
4. Luka Pavičić, Split 8
5. Dijana Bilalović, Sarajevo 7
6. Miloš Milićević, Doboj 6
7. Željko Dimović, Sombor 5
7. Nikola Živanović, Sombor 5
8. Nenad Savić, Beograd 3
9. Dinko Knežević, Milosav Marjanović, Sofija Necin, Jovan Nedić, Nikola Petkovski, Adnan Spahić, Voja Dodevski, Milorad Živanić, Novica Lukić, Željko Prvanov, Ivan Andonov, Nikola Pešić, Aco Janković, Milutin Tepšić, Mira Rančić, Danilo Sekulić, Milutin Mrdak, Boris Nazansky, Radomir Mićunović, Miroslav Cvetković, Jovan Novaković i Dragan Tolomanoski po 2
10. Sreten Perić, Boris Panić, Gordana Jovanović Šarić, Vladimir Šarić, Ljubiša Banović, Krsta Ivanov, Marijana Jovčić, Branko Milovanović, Anica Milošev, Tomislav Popović, Ranko Skopal, Milena Dimović, Dejan Spasić, Dejan Minić i Ferenc Štefik po 1

среда, 10. фебруар 2010.

ЗДЕНКО ЦАПАН АНАГРАМИСТА КОЛА

Борба за улазак међу 10 првопласираних била је жестока. Уосталом, могли сте се сами уверити током вечерашњег објављивања резултата. Било је доста изванредних анаграма, тако да уопште није било лако одредити најбоље. Добро је што је било толико судија, јер самим тим резултати су реалнији.
Друго коло протекло је у знаку Зденка Цапана, баш како је и прво било у знаку Мирка Ранчића. Засипао је блог одличним анаграмима и то је морало дати овакав резултат. Треба рећи да он има чак ПЕТ анаграма међу првих дсет. Посебно треба напоменути његову заслуге за добар штимунг током другог кола, наравно уз организаторе и још неколико колега.
Надам се да сте уживали у Славковом сценарију објављивања резултата. Њему све заслуге на огромном труду при селектирању радова и организацији жирирања.
Сви учесници заслужују честитке, а богами и судије, којима се још једном захваљујемо и очекујемо их као такмичаре у трећем колу.

Списак "топ 10" анаграма другог кола:
1. KONAC EPA - MLAD KOLOS ANTIKE SAD ARBANAS!
"Aleksandar Makedonski postao Albanac", ""Glas Srpske", BL, 29.12.09. (Zdenko Capan) 169 poena
2. NJEN OPIS PALI: SJAJNA, ATRAKTIVNA I ČVRSTA!
„Ana najprivlačnija sportistkinja sveta“,Politika 21.12., naslovna.
(Ljubica Bilalović) 168 poena
3. DIKO SRBIJE, ZAMENI SLAVNOG ASA!
"Agasijev naslednik iz Sombora", "Blic"(str. V.12)
(Zdenko Capan) 165 poena
4. DANAS ONA VREMEŠNA - ON MOMČE I PO
"Madona na večeri sa Šonom Penom", "Blic" 12.01. str 24
(Slavko Bovan) 124 poena
5. ON I MAZI I UMARA DVE SJAJNE INTERNACIONALKE!
Ana i Jelena sa novim trenerima za kondiciju", "Blic", 24.12.2009. str 35
(Zdenko Capan) 103 poen
5. SVE ŠOKIRA A NEMA KURAC!
"Severina kao muškarac", ","24 sata", 27.12, str 73
(Mirko Rančić) 103 poena
6. SAMO RAČUNAM KOLIKO SRBI DA PLATE!?
„Ručak sa Renom i opklada sa Biltom“,„Blic“, 23.12., str. 5
(Mirko Rančić) 101 poena
7. UKRPALI MU PREBIJEN NOS I ROBUSTNO LICE!
“Premijer Berluskoni napustio bolnicu“,AVAZ 21.12.09. str 31.
(Miloš Milićević) 97 poen
8. SRAMNO, KRITIKUJE NAPORE SPC!
(SPC - Srpska pravoslavna crkva) "Nikanor sprema opstrukcije" (izjava povodom izbora novog patrijarha), "Alo", 19.01. strana 3
(Željko Dimović) 92 poena
9. LIKO, SVETLO ONDAŠNJA GENIJA!
"Teslina novogodišnja jelka","Politika" 04.01.2010. str. 8
(Zdenko Capan) 88 poena
10. KO' NOĆOBDIJA, SOKIĆ POVRATIM, GEMIŠT ME OSNAŽI!
"Grdović: Teško mi je, na Božić sam pio samo tonik", "24 SATA" 27.12.2009 (str. 76)
(Zdenko Capan) 83 poena
10. IZJAVILA: PILOTA UZNEMIRAVA PO NAVICI
"Policija izvela Ivanu Tramp iz aviona", Dnevni Avaz 28.12.2009. str.34 (Dragan Tolomanoski) 83 poena

Распоред бодова у 2. колу:
1. Zdenko Capan, Karlovac 12
2. Ljubica Bilalović, Sarajevo 10
3. Slavko Bovan, Kikinda 8
4. Mirko Rančić, Sombor 7
5. Miloš Milićević, Doboj 5
6. Željko Dimović, Sombor 4
7. Dragan Tolomanoski, Sarajevo 2
Po 1 poen osvojili su: Ivan Andonov, Ljubiša Banović, Dijana Bilalović, Milena Dimović, Voja Dodevski, Milorad Živanić, Krsta Ivanov, Aco Janković, Marijana Jovčić, Dinko Knežević, Novica Lukić, Milosav Marjanović, Branko Milovanović, Anica Milošev, Dejan Minić, Radomir Mićunović, Milutin Mrdak, Boris Nazansky, Jovan Nedić, Sofija Necin, Jovan Novaković, Luka Pavičić, Nikola Petkovski, Nikola Pešić, Tomilsav Popović, Željko Prvanov, Mira Rančić, Nenad Savić, Danilo Sekulić, Ranko Skopal, Dejan Spasić, Adnan Spahić, Milutin Tepšić, Miroslav Cvetković i Ferenc Štefik.

уторак, 9. фебруар 2010.

ОКУПЉАЊЕ ПОСЛЕ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ

Прошле су године "кризе", па енигмате одлучише да се поново окупе после равно четири године, а повод је била 3. Енигматска колонија. Била је ово прва већа манифестација коју је организовао "Натошевић" под Жециним руководством. У сомборском Дому ученика од 21.-24. јула 1994. окупило се двадесетак учесника, иако је требало доћи много више гостију, али због тадашњих околности они су нажалост остали ускраћени за једно лепо четвородневно енигматско дружење.
"Колонијаши" су кроз дружење и активан рад расправљали о неким тада актуелним темама. Одржана су такмичења у три енигматске и једној спортској дисциплини.
На квизовкашком турниру пласман је био следећи: Кнежевић, Бован, Милин.
У састављању загонетака: Обрадовић, Кнежевић, Перић/Тепшић.
У решавању загонетака: Тепшић, Бован, Кнежевић.
У стоном тенису: Перић, Димовић, Павловић.
Учесници 3. Енигматске колоније били су: Ђуро Кнежевић, Станислав Лукић, Иван Букумирић, Јован, Весна и Соња Недић, Славко Бован, Радмило Ивановић, Милутин Тепшић, Бранислав Обрадовић, Милан Жујовић, Косара Дојчиновић, Оливера Тарановић, Јелена Антић, Јован Вуковић, Сретен Перић, Витомир Павловић, Бранислав Градински, Жарко Пинтарић, Милутин Мрдак, Стеван Миљевић и Жељко Димовић.
Наравно, наш покојни члан, велики маг анаграмирања је крај ове колоније прокоментарисао на њему својствен начин:
ИГРАЈМО СЕ СТАЛНО - БИЋЕМО НАКРАТКО!

недеља, 7. фебруар 2010.

У СУСРЕТ ДВАНАЕСТОЈ ЕНИГМАТСКОЈ КОЛОНИЈИ

Poštovane kolege koristim priliku da u ovim nedeljnim popodnevnim satima u nekoliko reči predstavim potencijalnog domaćina 12. Enigmokolonije.
Hotel "Fontana" sa 450 ležaja u sobama i apartmanima, savremenog komfora nalazi se u banjskom parku neposredno uz banjsku promenadu.
Udoban smeštaj, mineralna voda u sobama i bazenu, sauna, teretana, sunčane terase, aperitiv bar, restoran vidikovac na petom spratu hotela, prostorije za sve vrste prijema, proslava, sastanaka, rekreacija, porodične svečanosti i večernje zabave, kao i kuhinja sa kulinarskim specijalitetima i dijetalnom ishranom pretstavljaju izuzetnu ponudu za vaš odmor ili lečenje. Dragulj hotela "Fontana" je mineralna voda koju gosti mogu koristiti za piće i kupanje u samom hotelu.

петак, 5. фебруар 2010.

ЛЕТУЈТЕ У ГРЧКОЈ

Један од златних спонзора Енигматског друштва "Натошевић", туристичка агенција "ИВОНТРАВЕЛ", која спада у шампионе туризма на територији Грчке, припремила је и ове сезоне веома лепе и повољне понуде за све посетиоце нашег блога.
"Ако планирате летовање потребно је само да се јавите и заборавите на све бриге. Ми улажемо максималне напоре да би Вам пружили највећу вредност за ваш уложени новац.
Наша предност је комбинација искуства и младости, а наш циљ пружити Вам најбоље у оквиру буџета који имате"
- поручују из "Ивонтравела".
Дестинације које су у понуди:
PEFKOHORI, HANIOTI, OLYMPIC BEACH, PARALIA, LEPTOKARIA i TASSOS.
Плаћање на рате до краја године.
Заинтересовани нека се јаве, ценовник стиже мејлом у ПДФ-у.
Почните на време да размишљате о летовању!

среда, 3. фебруар 2010.

ЕНИГМАТСКИ ВИКЕНД

Поновним окупљањем енигмата у зимовнику "Барачка" на дунавској обали, ова манифестација је тежила томе да постане традиционална. Кроз пет дана, од 25. - 29. јула 1990. године, излетничким је просторима продефиловало тачно 36 "колонијаша" разнородних енигмат-ских вокација и интереса, који су проводећи угодне тренутке оставили колонији обиље загонетачких радова.
Првих неколико дана у стручном су делу обрађене и неке тематске целине. Тако је првог дана Јован Недић говорио о компјутеризацији енигматике (за коју су тада многи мислили да је само прича), а Мирослав Живковић загонетачки ентузијаст и сакупљач енигматског блага промовисао свој "Фанзин за енигмофиле" под насловом Енигмоспектар.
У идућа два дана вођене су расправе о енигматици и политици (референти Јован Вуковић, Ђуро Кнежевић и Радислав Маринковић), те о ребусу.
Последња три дана у просторијама Безданске чарде тадашња елита југоквизовкаша одмерила је снаге у једном од најјачих домаћих турнира, под називом "Туристов турнир пријатељства"

Учесници Друге енигматске колоније: Радислав Маринковић, Стеван Миљевић, Перо Галогажа, Ђуро Кнежевић, Весељко Крижановић, Мирослав Живковић, Драган Добра, Емина Добра, Милан Милин, Станислав Лукић, Милутин Мрдак, Југослав Опсеница, Слађана Балтић, Жељко Димовић, Ђорђе Маринковић, Јован Вуковић, Мирослав Црквењаков, Звонко Јурковић, Борис Назански, Рефик Хусеџиновић, Владимир Кутњак, Јанош Менђан, Миро Шарић, Младен Паук, Ненад Скитарелић, Јован Недић, Будимир Ћосовић, Драгана Милић, Роберт Шимановић, Алфредо Иванков, Фериз Куртаљевић, Михајло Џуџар, Младен Ђурђевић и Леон Ерјавац.

Неки од радова учесника колоније:

ТАКО НАМ ДРАГИ ЈУГОСЛАВЕНИ! (в=k)
"Друга енигматска колонија"
Ђ.Кнежевић
МИКРОГЕНЕТИКА (е=и)
"Енигмокритика"
А. Иванков
КЛОН ЈУГО-АНАГРАМИСТИКЕ? ДА!
"Друга енигматска колонија"
Ф. Куртаљевић
КАКО ГЛЕДАЈУ ИМАГИНАРНОСТ
ЈЕДНАКА И МНОГОСТРУКА ЛИГА

"Друга енигматска колонија"
М. Милин
ТУ ТИ БРЕ ВАЗДАН ТРЕНИРАЈУ СТРПЉИВОСТ!
"Туристов турнир пријатељства"
М. Милин
КИЋЕН НАДРЕАЛИСТ
"Ненад Скитарелић"
Б. Ћосовић
НЕ ПИЈ ВОЛЕ!
ЧОВО ПИЈЕ СОК!

"Јелен пиво, Осјечко пиво"
М. Милин
ТЕЗЕ КОЛОНИ(Ј)Е
"Зелени оток"
А. Иванков
ЕХ, КРЏУ, ВИНО И ФЕСИЋ!
"Рефик Хусеџиновић"
Б. Назански
ПАПИШ ФРИШАК..
"Фиш паприкаш"
М. Паук

Ово је само део остварења учесника колоније. Радова је било веома много. Надам се да ће и они наћи место у некој од будућих публикација нашег Друштва. Победник "Туристовог турнира пријатељства", на којем је учествовало 16 играча, од којих 10 са тада највишим рејтингом међу југо-квизовкашима, био је Миро Шарић из Сплита.