уторак, 29. септембар 2009.

СОМБОР ИЗАБРАО ЕКИПУ

Данас је у сомборској Жупанији изабрана екипа која ће представљати наш град у новом квиз такмичењу Фокс телевизије "Serbian open", које има за циљ да током године окупља екипе из целе Србије, њихове навијаче из тих градова и да их све заједно са гледаоцима поред малих екрана подстакне на такмичење.Знање које екипе градова треба да покажу је из општих области - опште културе, популарне науке, спорта, забаве и општег образовања. У квизу ће се такмичити по 16 екипа из исто толико различитих градова Србије у два циклуса такмичења, јесењем и пролећном. Победници из сваког квиза пролазе у следећу рунду такмичења у коју по куп систему улази осам екипа, затим четири и на крају две које се такмиче у финалу квиза. Екипа се састоји од четири такмичара који између себе бирају капитена, а свака екипа треба да има спремна и два резервна такмичара.
Град Сомбор представљаће: Наташа Гојковић, Виктор Деспотовић, Душан Јањић и Данило Секулић. Њихове резерве су: Никола Будановић и Дамир Марковић. Данашњем избору сомборске екипе присуствовали су и чланови Енигматског друштва "Др Ђорђе Натошевић", Никола Живановић и Жељко Димовић.
У недељу 27. септембра у Београду је снимање емисије у којој екипа Сомбора наступа против Соко бање.

субота, 26. септембар 2009.

НОВИ БРОЈ ДРУШТВЕНОГ БИЛТЕНА

Поштоване колеге и чланови ЕД "Др Ђорђе Натошевић" завршен је 32. број друштвеног Билтена. Сви заинтересовати добиће примерак у електронском облику, а остали ће Билтен добити у Вршцу на СЕС. У новом броју Билтена објављен је опширан извештај са 11. Енигмоколоније, као и радови учесника.

уторак, 15. септембар 2009.

УСПЕШАН НА СВИМ ПОЉИМА

Наш члан Никола Живановић је још прошле године скренуо пажњу на себе када је на 10. Енигматској колонији и 8. СЕС поред толико енигматских мајстора постао најуспешнији учесник ове манифестације.
Почео је као љубитељ логичких загонетака и квизовке, наставио као одличан судокиста и логичар, а прераста у врхунског анаграмисту и свестраног енигмату.
Ове године ниже успех за успехом. Прво је у априлу на 4. Светском првенству у решавању судокуа, које је одржано у Словачкој, заузео појединачно одлично 4. место,а са својом екипом се окитио бронзаном медаљом. Затим је у августу на сомборској 11. Енигмоколонији поновио успех од прошле године и постао најуспешнији учесник.
Почетком септембра је учествовао у Мађарској на 10. турниру у решавању логичких проблема 24 сата. Тамо је такође направио одличан резултат освојивши 4. место.
Протеклог викенда у Београду Никола је освојио прво место на петом првенству Србије у решавању логичких проблема, и тиме обезбедио пласман на светско првенство у Турској.
Никола је управо проглашен за анаграмисту кола на 8. Међународном првенству Србије за анаграмисте, чиме је избио на друго место и озбиљно прети водећем. Надамо се да ће већ у следећем колу заузети лидерску позицију.
Успех је забележио захваљујући анаграмима: СТАРТ ТРКЕ И ОНДА ВАСИОНСКО ВРЕМЕ! (нови светски рекорд на сто метара) и ТО ЈЕ ОН, СИПА ФОРЕ (петао Софроније).
У овом колу од наших чланова одличне су анаграме имали још и Милан Милин, у категорији анаграмне личности ДА, ОН КРШАН ПРИМАЧ (Марко Подрашчанин) и Софија Нецин у категорији вулгарних анаграма СВИСНУО ТИ ЧМАР (стомачни вирус).
Пошто ускоро следе 9. Сусрети енигмата Србије, у Вршцу од 09.-11. октобра, а Никола и тамо претендује на веома висок пласман, он ће по свему судећи бити главни кандидат за енигмату године у Србији.

уторак, 1. септембар 2009.

СПОНЗОРИ ОВОГОДИШЊЕ КОЛОНИЈЕ

Ни овогодишња 11. по реду Енигмaтска колонија свакако неби успела без неколико веома битних спонзора који имају разумевања за све акције Енигматског друштва "Др Ђорђе Натошевић". Стога имамо велику обавезу да их још једном поменемо и да им се захвалимо за сву досадашњу помоћ у организацији ове манифестације. Као прво то је сомборски Дом ученика, затим ћевабџиница "Слон" чију интернет презентацију можете видети овде, трговинско предузеће "Синагога" д.о.о, пекара "Горња варош", кафе клуб "Фијакер", "ресторанитв" чију презентацију можете видети овде, бистро "Палма", месара "Геа", "Бивалент" д.о.о чију презентацију можете видети овде и туристичка агенција Ивонтравел чију понуду можете видети овде.