четвртак, 27. август 2009.

ЧЛАНАК У СОМБОРСКИМ НОВИНАМА

Наш члан Никола Живановић објавио је у Сомборским новинама чланак о 11. Енигматској колонији, којe ће се сутра појавити на киосцима. Сличан текст објављен је јуче у Грађанском листу.

СЛИКЕ СА КОЛОНИЈЕ

Члан Друштва Јован Недић из Белог Манастира послао је линк са свим сликама са 11. Енигматске колоније у Сомбору. Слике можете видети и преузети oвде. Још једна потврда да "Натошевић" окупља праве колеге. Захвалност Јовану на брзом и квалитетном фото-извештају.

недеља, 23. август 2009.

НИКОЛА ЖИВАНОВИЋ НАЈУСПЕШНИЈИ ЕНИГМОКОЛОНИСТ

У Сомбору је успешно завршена Енигматска колонија, која је одржана једанаести пут у организацији ЕД "Др Ђорђе Натошевић", окупивши учеснике из Београда, Новог Сада, Кикинде, Србобрана, Белог Манастира, Бјеловара, Скопља и Панчева, наравно уз домаћине из Сомбора.

Као и прошле године Никола Живановић је проглашен за најуспешнијег учесника Колоније, добивши награду путовање у Праг, од туристичке агенције IVONTRAVEL из Новог Сада. Ево и резултата. Првог дана је одржано такмичење у решавању загонетки. Задатке је припремио Милорад Живанић, уредник часописа "Разонода". Пласман је следећи:
1. Никола Живановић, Сомбор - 170 (од могућих 180 бодова)
2. Милутин Тепшић, Кљајићево - 154
3. Славко Бован, Кикинда - 150

У дисциплини насловних анаграма, као и претходник година, настало је неколико бриљантних радова, а ово су три најбоља, по оцени жирија (Милорад Живанић, Мирослав Лазаревић и Миодраг Тошић):

1. Никола Живановић, Сомбор - ГЛЕ, БИО САВРШЕН У ТРЦИ! - (наслов: БОЛТ РУШИ СВЕ ГРАНИЦЕ)
2. Мирко Ранчић, Сомбор - А, ИЗНЕЛИ СУ НАРОДЕ ИЗ КРИЗЕ! - (наслов: РУСИ И КИНЕЗИ ДОЛАЗЕ, ЗАР НЕ)
3. Софија Нецин, Нови Сад - РЕЖИРАТЕ И ЛСД? - (наслов: ТРАЖИ СЕ ДИЛЕР)
Анаграм Славка Бована је заузео 4. место, али је свакако вредан помена - О ЗЛО МИ, СЕЛИДБА ЗА РАДОМ - (наслов: МЛАДИ ОДЛАЗЕ ИЗ СОМБОРА).

Блиц такмичење у састављању анаграма од теме "КАФЕ КЛУБ ФИЈАКЕР", у којем се друштво опустило након такмичења, донело је симпатичне радове, упркос незахвалној комбинацији слова.


Аутори три најбоља рада су:
1. Милан Милин, Србобран - КАЈ БИ ФУФЕ КРКАЛЕ?
2. Никола Живановић - УФ, ЈАК БИФЕ!КЛАКЕР!
3. Милутин Тепшић - БИФЕ ЈЕ КУЛ! ФРКА КА...


На турниру у супер-квизовци, игри коју су лансирали Сомборци, после спора са Зорадисом, аутором мини-квизовке, играло се седам кола по Бергеровом систему (свако са сваким), на табли коју су дизајнирали Никола Живановић и Жељко Димовић.

Коначна табела изгледа овако:
1. Милан Сечујски - 13 бодова (6-1-0)
2. Славко Бован - 12 (6-0-1)
3. Никла Живановић - 10 (5-0-2)
4-6. Милутин Тепшић - 6 (3-0-4)
4-6. Жељко Димовић - 6 (3-0-4)
4-6. Мирко Ранчић - 6 (3-0-4)
7. Јован Вуковић - 2 (1-0-6)
8. Жељко Прванов - 1 (0-1-6)

Победник првог турнира у супер-квизовци, Милан Сечујски из Новог Сада, шест партија је решио у своју корист, а једну је одиграо нерешено (23:23) и то против последњег на табели Прванова. Судија турнира био је Јован Недић, који је признавао све речи грађене од префикса, типа "суперцрв" и "мегавест".

Одржано је и мини логичко такмичење, а победио је Сечујски испред Тепшића и Бована. Требало је поставити на таблу супер-квизовке четири речи с пописа, како би се остварио што већи број поена (КОЛОНИЈА, ЗАБАВНО, ДРУШТВО, ЛОГИКА).

У суботу 22. августа у клупским просторијама је одржана редовна годишња скупштина ЕД "Натошевић" (ове године и изборна), на којој је досадашњем председнику Жељку Димовићу још једном указано поверење да води Друштво. Секретар остаје Мирко Ранчић, а чланови Председништва су Никола Живановић, Милутин Тепшић и Славко Бован. Нови-стари председник је за успешан почетак новог мандата скувао пилећи паприкаш. Сомборско Друштво је добило два велика појачања - Аницу Милошев из Црвенке и Софију Нецин из Новог Сада.
У оквиру колоније приређена је изложба поводом 20 година енигматског стваралаштва Жељка Димовића.
Опширнији извештај са 11. Енигматске колоније, као и радови учесника биће објављени у 32. броју друштвеног Билтена.

Конкурс ЕСС за анаграмисте

Саставите чист анаграм на тему:

ДВАДЕСЕТПЕТА УНИВЕРЗИЈАДА У БЕОГРАДУ

Време трајања конкурса 01.08. - 31. 12. 2009. Број радова по аутору није ограничен.Радове можете слати мејлом: salel@infosky.net или на адресу: Шаховски савез Србије (за Владимира Шарића), 11000 Београд ,Нушићева 25/II, поштански фах 504.

петак, 14. август 2009.

НОВИ БРОЈ ГЛАСНИКА ЕСС


Поштоване колеге и чланови ЕСС завршен је 24. број Гласника Енигматског савеза Србије. На 40 страна објављено је доста актуелности и занимљивости. Сви они који буду дошли у Сомбор добиће примерак, а осталима ће бити достављен поштом или електронским путем.

среда, 12. август 2009.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА КВИЗОВКАШЕ

Љубитељи квизовке на иницијативу ЕД "Др Ђорђе Натошевић" почеће се одигравати квизовкашки турнири и у оквиру Сусрета енигмата Србије. За почетак крећемо са супер-квизовком, игром коју су лансирали Сомборци после непотребног спора са Зорадисом, аутором мини-квизовке. Турнир на овогодишњој Колонији ће бити припремни за онај у оквиру 9. Сусрета у Вршцу, који ће представљати 1. Отворено првенство Србије у супер-квизовци.
У оквиру овогодишње отворене Скупштине Друштва предложићемо члановима ЕСС да се од следеће године у програм рада уврсти и одржавање турнира у традиционалној тзв. великој квизовци и закаже одржавање Првог отвореног првенста Србије у квизовци.
Квизовка се као што многи незнају почела играти на нашим просторима још пре двадесет година. "Југословенску" варијанту игре Скребл, која је по својим квалитетима надмашила ову чувену америчку, а чија правила су разрадили хрватски енигмати, код нас је први пут промовисао у Сомбору покојни председник Енигматског друштва "Др Ђорђе Натошевић", Радислав Маринковић. Наш члан Ђуро Кнежевић је у Српсокј Црњи организовао Прво првенсто у квизовци тадашње Југославије. Како је прошло непуне три године од када се наша држава зове Србија, време је да се организује поменуто такмичење.
Такође постоји могућност да се ускоро одигра и квизовкашки меч између Србије и Хрватске, који је Јован Недић још прошле године планирао у Белом Манастиру.
Пошто су многи енигмати заинтересовани да набаве квизовкашке гарнитуре, покушаћемо да нађемо спонзора за њихову израду.

НОВИ БРОЈ ДРУШТВЕНОГ БИЛТЕНА

Поштоване колеге, чланови "Натошевића" и остали заљубљеници у енигматику завршен је 31. број друштвеног Билтена. Сви они који су заинтересовани да имају примерак у електронском облику нека се јаве и биће им послато. У Билтену су објављене најбитније информације из претходног периода: успеси Николе Живановића и српских логичара, годишње скупштине УЕ "Вук Караџић" и ЕК "Нова загонетка", активности и дешавања, најава годишње Скупштине Друштва у оквиру 11. Енигматске колоније, која почиње за десетак дана.

среда, 5. август 2009.

ФИЛМ У АНАГРАМИМА


БАЛ КРАВА У СРЕМУ


У нашем дому културе познати стручњак одржао је предавање под насловом "Највећи филмови ХХ века". Ми смо се само згледали, јер за филмове које је он помињао никада у животу нисмо чули. Тек на крају нам је открио тајну: све наслове је, каже, наводио у анаграмираном облику. Срећом, поделио нам је текст предавања, па сад покушавамо да откријемо прави наслов сваког филма. Погледајте и ви, можда нам можете помоћи.

Као прво, треба да знате да нису домаће производње сви филмови чији наслов тако звучи. У филму "БАЛ КРАВА У СРЕМУ", рецимо, играли су Глорија Свансон и Вилијам Холден, у филму "МИЛЕ, ХОДАЈ ДО САВЕ" Мерилин Монро и Ив Монтан, Марлон Брандо је играо главну улогу у филму "ОНАЈ МАРКУ ВОДИ КОЊА", а Мел Гибсон се први пут прославио филмом "БОСАНСКЕ ПЛИМЕ".
Ако мислите да је "ТАЈ ПЛАМЕН У НАМА" неки филм о страсној љубави, варате се: то је научнофантастична прича из далеке будућности. Филм "ПАНИКА, А ЦЕЗАР У РИМУ" није историјски него музички, са Џином Келијем у главној улози. Наслов "СТАРИ РУЖНИ ПЕЧАТ" не делује баш привлачно, али то је забавна комедија са Питером Селерсом у улози инспектора. За филм "А ДОЛАР СЕ НЕ БРОЈИ" Питер О'Тул је добио доста долара од америчког продуцента.

Из наслова појединих филмова можемо доста сазнати о животу њихових стваралаца. Ингмар Бергман је живео у стану с танким зидовима, где се из купатила његовог комшије све могло чути, И ТУШ, И ЦИКА ПРАЊА, па је он тако назвао један свој филм. Долазећи 1941. године на снимање свог најбољег детективског филма, Хамфри Богарт се спремао да по обичају испије виски с ледом, али кад је видео каква се пића нуде у студију, разочарано је рекао: ШТА, МЛЕКО И СОК? На снимање филма са Вореном Битијем, 1961. године, Натали Вуд је довела свог личног кувара, који је тачно знао какву кајгану она воли, па чак И ВРСТУ ЈАЈА. Нажалост, у кухињи студија Ворнер брадерс прегорео је осигурач, па је кувар рекао свом помоћнику: ЈАВИ – СТРУЈА!

Неки лекари тврде да је ЗДРАВО ЗЕВАТИ, али Џорџ Лукас није веровао у то, и зато је 1977. године снимио свој чувени филм који ниједног гледаоца неће натерати на зевање.

Поменимо и неке филмове које су снимали Италијани – А ЗВАНИЧНО ЈАДРАНСКИ ЛАТИНИ, како се звао онај филм из 1962. у режији Пјетра Ђермија, с Марчелом Мастројанијем у главној улози. На екрану смо већ видели неколико рок‑опера, али је само једна РОК‑ДРАМА – најпознатији филм Федерика Фелинија, који се још пре тога прославио филмовима "ДОКАЖИ ВЛАСТ" и "ПОМИСАО". На снимање филма Бернарда Бертолучија (1973) Марлон Брандо је позвао и једну групу рокера, рекавши: ТО ГРУПИ НУДИ ЗАПОСЛЕЊА!

Понеки наслови имају дугу преисторију. Давно некада, у средњем веку, један разбојник, да би умакао својим непријатељима, решио је да се прогласи мртвим. Приређен је велики погреб, а заправо је у ковчегу било само камење. У наше време један археолог је ископао тај ковчег, па је изненађено узвикнуо: И СТЕНЕ САХРАЊЕНЕ! Ту се нашао Вуди Ален, и отуда наслов његовог филма из 1986. године.

Такође у средњем веку, у једној малој царевини владар је умро без наследника. Састао се савет племића да изабере новог цара, па су изабрали најстаријег између себе. Кад су га показали народу, зачули су се разочарани поклици: "ТО НАМА ЦАР?" "АМА, ОТРЦАН!" "Личи ми НА МАТОРЦА!" Те узвике је забележио један хроничар, а у наше време прочитао их књижевник Вилијам Голдман, и по његовом сценарију настао је филм с Дастином Хофманом у главној улози.

Године 1984. једна новинарка је на снимању интервјуисала Арнолда Шварценегера, па се међу њима повео овакав разговор:

– Господине Шварценегер, чујем да спремате научнофантастични филм. А шта је с вашим боди-билдингом?

– ТО ТРЕНИРАМ – одговорио је глумац.

– Видим да камиони довозе разне компликоване машине за специјалне ефекте. Ко ће их поставити у студио?

– ТРИ МОНТЕРА.

– И на крају, реците ми како ће бити наслов филма?

– То сам вам већ рекао – са осмехом је одговорио глумац – и то двапут!


РЕШЕЊА: Булевар сумрака, Хајде да се волимо, На доковима Њујорка, Побеснели Макс, Планета мајмуна, Американац у Паризу, Ружичасти пантер, Лоренс од Арабије, Крици и шапутања, Малтешки соко, Сјај у трави (2 пута), Ратови звезда, Развод на италијански начин, Амаркорд, Сладак живот, Осам и по, Последњи танго у Паризу, Хана и њене сестре, Маратонац (3 пута), Терминатор (2 пута).


Иван Клајн

КВИЗОВКАШКИ ТУРНИР У ВАЉЕВУ

Ваљевски енигмати, на челу са Велибором Марјановићем, 19. и 20. септембра биће домаћини две енигматске манифестације, четвртог кола квиз купа Србије и турнира у квизовци.
Квиз питања састављаће Омер Екић. Након тога у суботу у вечерњим сатима требало би да почне квизовкашки турнир, који би се наставио у недељу.