субота, 20. јун 2009.

ИСТОРИЈА У АНАГРАМИМА




ЈЕДИ ЛУКА, РЕЧЕ ЦАР

Давно некада, у Вавилону, живела је краљица која је запослила хиљаде радника да јој праве висеће вртове. Вртови су проглашени за једно од светских чуда, а њена деца су говорила:
– МАМИ СЕ РАДИ!
Стари Грци су учествовали у Тројанском рату. Међу њима је био и краљ Итаке, који је био познат по лукавости, па је имао и ДОСИЈЕ у полицији. После рата, годинама је пловио по мору враћајући се кући. Застао је на острву Огигија и тамо дуго живео с једном лепом нимфом. Кад ју је оставио, она је била као ПОКИСЛА. За то време, његову жену на Итаки опседали су просци, који су јели и пили на њен рачун. Она је знала да ће се њен муж вратити, па је просцима доносила ПОЛА ПЕНЕ у свакој чаши пива. Уз њу је био и њен син, коме се она обраћала са "ХАМЛЕТЕ!", јер је слутила да ће једног дана, у Данској, постојати краљевић тог имена.
У Грчкој су живели многи чувени филозофи, међу којима РАСТКО, као и онај који је открио велику истину да ТЕЛО СТАРИ. За највећег грчког научника говорило се да МЕРИ ДАХ, а он је заправо мерио тежину тела у течности.
У кланцу Термопили, спартански војсковођа са триста војника ИДЕАЛНО се борио против Персијанаца и успео да их заустави, мада је при том погинуо. Персијанце је коначно победио један РАДНИК ВЕСЕЛА ЛИКА који је основао велико царство и с војском продро све до Индије.
Римљани су најпре имали краљевину, али им се краљеви нису баш прославили. За једног од њих народ је с подсмехом говорио да су га на престо ПОПЕЛИ МАЈМУНИ. Краљевство је пало када је син последњег краља силовао отмену даму, по месту становања названу КРАЈ УЛИЦЕ.
Дошла је затим римска република, па царство. У последњим годинама републике, у Египту је владала једна краљица у коју су били заљубљени и Цезар и Марко Антоније, па је она у свако римско позориште могла да уђе са ПОЛА КАРТЕ.
Римски цареви су се нарочито истакли у вештини једења. Један од првих, почетком првог века наше ере, говорио је сваком госту: ЈЕДИ ЛУКА! Крајем другог века, цар познат и као филозоф наручивао је колаче и воће за своје госте, додајући увек: АЛИ ЈА – ЕУРОКРЕМ! Онај што је саградио велики дворац у Сплиту имао је обичај да каже кувару: ДАЈ И НОКЛИЦЕ!
У петом веку наше ере Италију је освојио краљ Источних Гота. Римљани су се надали да ће да ОДЕ ХИТРО, али он је остао, и то је био крај Римског царства.
У месту Аквино, у јужној Италији, 1225. године родио се један католички мислилац и филозоф, касније проглашен за свеца. Пошто је приметио да његов отац у припитом стању изговара богохулне псовке, наредио је да му не дају жестока пића. Отада је у породици важила парола: СВАКОМ ВИСКИ, ТАТИ НЕ!
У XIV и XV веку, Французи и Енглези водили су Стогодишњи рат. Када се чинило да ће победа припасти Енглезима, појавила се ОНА НЕКА ВРЛО ЈАКА млада сељанка, стала на чело француске војске, и Енглези су протерани из Француске.
Почетком шеснаестог века, државни секретар Фирентинске републике написао је књигу "Владалац", због које га у Италији и данас сматрају за великог човека. Ипак, будући да у својој књизи није водио нимало рачуна о моралу, многи и данас с презиром кажу: ОН ВЕЛИКИ? ЈАКО МАЛИ!
У другој половини XVI века Енглеском је владала краљица која је имала мноштво удварача. Свакоме од њих, приликом првог сусрета, давала је списак обавеза и забрана с речима: – ПРАВИЛА ЗА ТЕБЕ! Наравно, удварачи би се преплашили, и тако је она до краја живота остала позната под надимком "Девичанска краљица".
Уколико сте погодили сва имена која су у овом тексту анаграмирана, можете мирно изаћи на испит из историје старог и средњег века.

(РЕШЕЊА: Семирамида, Одисеј, Калипсо, Пенелопа, Телемах, Сократ, Аристотел, Архимед, Леонида, Александар Велики, Нума Помпилије, Лукреција, Клеопатра, Клаудије, Марко Аурелије, Диоклецијан, Теодорих, свети Тома Аквински, Јованка Орлеанка, Николо Макијавели, Елизабета Прва.)

Иван Клајн

петак, 19. јун 2009.

УСПЕХ СЛАВКА БОВАНА

Славко Бован, енигмата из Кикинде, члан Енигматског друштва "Др Ђорђе Натошевић" из Сомбора, победио је у анаграмном делу конкурса "Меморијал Павле - Либран", који је расписао хрватски часопис "Квизорама". На задату тему МЕЂУНАРОДНА ГОДИНА АСТРОНОМИЈЕ, он је саставио анаграм: АННО ДОМИНИ ДОСТОЈНА МЕГАРУЂЕРА!
Такође је интересантно да се још један Славков анаграм нашао на трећем месту листе од десет најбољих радова. На овом конкурсу је такође учествовао још један члан "Натошевића", Милутин Тепшић. Комплетни резултати биће објављени у новом броју "Квизораме"

уторак, 9. јун 2009.

ДЕВЕТИ СУСРЕТИ ЕНИГМАТА СРБИЈЕ


ВРШАЦ, 09.-11. ОКТОБАР, ХОТЕЛ "СРБИЈА"

О К В И Р Н И
П Р О Г Р А М
С У С Р Е Т А


петак, 9. октобар 2009. године
12,00 – 14,00 Окупљање учесника и гостију сусрета у хотелу “Србија”.
14,30 – 16,00 Смештај учесника и гостију у хотелу “Србија”.
16,00 – 17,00 Отварање изложбе “Енигматски сувенири” (ЕК “Ниш”).
17,30 – 19,00 Брзопотезно првенство енигмата – шахиста (Владимир Шарић и Радомир Грујић).
19,30 – 21,00 Енигматска трибина са темама: Историјат вршачке енигматике (Мирослав Лазаревић), Библиографија српске енигматике (Марјан Радаковић).
21,00 – 22,30 Вечера.

субота, 10. октобар 2009. године
08,00 – 09,00 Доручак.
09,30 – 10,00 Свечано отварање сусрета у Хотелу “Србија” (Чедомир Живковић и Мирослав Лазаревић).
10,00 – 12,00 Првенство Србије у решавању загонетака (појединачно и екипно) (УЕ “Вук Караџић”).
12,00 – 15,00 Обилазак знаменитости Вршца (Манастир Месић и Пут вина) (Петар Јововић).
15,00 – 16,00 Ручак.
16,00 – 18,00 Првенство Србије у састављању анаграма (појединачно и екипно) (ЕК “Нова загонетка”).
18,00 – 19,30 Отворена Годишња скупштина Енигматског савеза Србије.
19,30 – 21,00 Турнир у мини – квизовци (ЕД “Др Ђорђе Натошевић”).
21,00 – 22,30 Вечера.

недеља, 11. октобар 2009. године
08,00 – 09,00 Доручак.
09,00 – 11,00 Првенство Србије у састављању загонетака (пoјединачно и екипно)
ЕД “Др Ђорђе Натошевић”).
11,00 – 13,00 Обилазак Центра “Миленијум”, Градског парка, Градског музеја, Градске куће и Апотеке на степеницама (Петар Јововић).
13,00 – 14,00 Проглашење победника, додела награда и затварање сусрета.
14,00 – 15,00 Ручак.
15,00 – 16,00 Одлазак учесника и гостију сусрета.



О П Ш Т Е
И Н Ф О Р М А Ц И Ј Е
О А Р А Н Ж М А Н У

1. Цена пуног пансиона у двокреветној или једнокреветној соби Хотела “Србија” са боравишном таксом је 2.412,00 динара, што значи да за два пуна пансиона треба платити 4.824,00 динара. Број једнокреветних соба је ограничен.
2. Собе су модерно уређене, са купатилом, клима уређајем, мини баром, ТВ сателитским програмом и телефоном са директним бирањем бројева. Плаћање ће се обавити појединачно по коришћењу хотелских услуга.
3. С обзиром на фреквентан аутобуски саобраћај према Вршцу и високе цене закупа аутобуса, долазак и одлазак из Вр-шца биће у сопственој режији учесника сусрета.
4. Додатне информације могу се добити путем телефонских бројева: 011/2131 – 143 (Мирослав Лазаревић), 063/351 – 509 (Милорад Живанић) и 065/9999 – 212 (Владимир Шарић).
5. Ради благовременог обезбеђивања потребних капацитета за смештај, молимо Вас да телефонским путем пријавите учешће, најкасније до 25. септембра 2009. године, на један од наведених телефонских бројева.
6. Енигматска изложба ће бити у фоајеу, а сва такмичења и манифестације у конференцијској сали на првом спрату Хотела “Србија”. Турнир енигмата шахиста одржаће се у просторијама вршачког Шаховског клуба “Бора Костић”.


ПРЕДСЕДНИШТВО
ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

недеља, 7. јун 2009.

ГОДИШЊА СКУПШТИНА „НОВЕ ЗАГОНЕТКЕ“


У суботу, 06. јуна у Београду, у просторијама ресторана „Босна“, са почетком у 11,00 часова, одржана је редовна годишња Скупштина ЕК „Нова Загонетка.
Окупило се око тридесет енигмата, што чланова клуба, што гостију. Позив за учешће на овом скупу добило је и ЕД „Др Ђорђе Натошевић“. Као представници Друштва овај скуп су својим присуством увеличали и активно учествовали у раду Жељко Димовић и Милутин Тепшић. После поздравне речи председника клуба Др Ђорђа Оташевића и отварања Скупштине, усвојен је дневни ред. Потом је одана пошта преминулом Михајлу Вемићу. Уследио је извештај Мирослава Лазаревића о раду клуба за протекли период, план рада за протекли период, финансијски извештај за протекли период, финансијски план за наредни период, подела „захвалница“ члановима клуба. Под тачком разно било је говора о предстојећој једанаестој Колонији у Сомбору од 22. до 23. августа и деветим сусретима енигмата Србије који ће бити одржани у Вршцу од 09. до 11. октобра. После радног дела седнице Скупштине уследио је ручак и дружење уз музику.Опширнији извештај можете наћи на сајту ЕСС.

среда, 3. јун 2009.

НАЈВЕЋА УКРШТЕНИЦА НА СВЕТУ

У броју 23 Гласника ЕСС, Јова Вуковић је писао о по величини рекордним укрштеницама на којима раде „наши људи" , Београђани, Милан Шабан и професор Бранислав Ђорђевић, који нам је као енигмата непознат. Тражећи на Интернету неке речи које нисам нашао у речницима, наиђох на сајт РТС-а, прилог од 11 јануара о.г. под насловом НАЈВЕЋА УКРШТЕНИЦА НА СВЕТУ. Да не бих препричавао, преносим га у целини заједно са сликом.

„Највећа укрштеница на свету недавно је постављена на фасаду једне зграде у украјинском граду Лвову.

У физичком смислу највећа укрштеница на свету постављена је пре пар дана на 30 метара високи бочни зид зграде у новом стамбеном блоку у украјинском граду Лвову. Хоризонтална и вертикална решења за ову џиновску укрштеницу, која ноћу светле неонским словима, могу се наћи свуда по Лвову, на знаменитим градским местима и атракцијама, укључујући паркове, фонтане и позоришта.

Становницима и туристима се пружа прилика да током шетње вежбају не само ноге већ и "мале сиве ћелије".

Будући да је укрштеница, са својих 19 поља водоравно и 34 усправно, превише велика да би била попуњена руком, уметници који стоје иза ове идеје предвидели су занимљив начин да се она попуни. Када падне мрак, флуоресцентна слова унутар сваког поља почну да светле, откривајући сва решења, тако да љубитељи ове "мозгалице" могу да провере да ли су дали тачан одговор.

Велика укрштеница је настала из жеље да се у град привуче што више туриста. Међутим, они који буду посетили Лвов моћи ће да се забављају на овај начин само ако знају ћирилицу.

Лвов се налази на крајњем западу Украјине, недалеко од границе с Пољском. Познат је као град са богатом културном традицијом, а његово историјско језгро је 1998. године уврштено на Унескову листу светске баштине."

САСТАВЉАЧКИ КОНКУРС

Енигматски клуб "Нова загонетка" организује традиционално такмичење у састављању словних ребуса и индиреката Четврти "Меморијал Србољуба Станковића - Чика Станка".

Такмичење се организује у следећим дисциплинама:

1. Чист словни ребус (једнословни, вишесловни или са речима)
2. Комбиновани словни ребус (са словима, бројевима, знацима, симболима
3. Индирект у свим варијантама

Услове видети на страници Енигматска такмичења (www.ess.org.rs)

уторак, 2. јун 2009.

ЛЕТУЈТЕ У ГРЧКОЈ


Још није касно да одаберете неку од понуђених дестинација и да лето проведете у Грчкој. Тасос, Закинтос, Крф, Лефкада, Парга, Пефкохори, Ханиоти, Паралија, Лептокарија или Олимпик бич. Веома повољно. Плаћање на рате. Информације на телефон 063/554 037(Жељко Димовић).

ЈЕДАНАЕСТА ЕНИГМАТСКА КОЛОНИЈА


Сомборско Енигматско друштво "Др Ђорђе Натошевић" организује једанаесту по реду Енигматску колонију 22. - 23. августа ове године. Позивају се сви љубитељи енигматике да присуствују овом скупу и да својим учешћем дају допринос успешности ове манифестације. У оквиру колоније биће организована такмичења у решавању загонетки, састављању насловних анаграма и турнир у мини квизовци. Поред тога биће постављена изложба о "20 енигматских година Жељка Димовића", биће одржана отворена годишња скупштина ЕД "Натошевић", излагање Николе Живановића о логичким проблемима итд. Котизација за овај скуп износи 1600,00 динара, а у цену је урачунат пун пансион у сомборском Дому ученика. Додатне информације могу се добити путем телефона 063 554 037(контакт особа је Жељко Димовић) и 011/213 1143 (контакт особа Мирослав Лазаревић). Пријаве за учешће на колонији трају до 15. августа.